Almatermésűek
Bogyósgyümölcsűek
Csonthéjas termésűek
Hibiscus syriacus fajták és hibridek
Szamócafajták

Bosc Kobak

Kiváló áruértékű, egyik legjobb minőségű őszi körténk. Rendszeresen, bőven terem. Edzett, igénytelen fajta, mindenütt jól termeszthető, de inkább a hűvösebb termőhelyet szereti. Szeptember végén szedhető, októbertől januárig fogyasztható. Gyümölcse igen nagy vagy nagy, héja érdes tapintású, íze igen kellemesen aromás, a gyümölcsök nagyon jól szállíthatóak és tárolhatóak.

Porzói: Clapp kedveltje, Vilmos körte, Hardenpont téli vajkörte, Conference

Piros Clapp

Tetszetős, ízletes nyári körte. Rendszeres, bőtermő. Intenzív koronaformák kialakítására is alkalmas. Augusztus elején szedhető és 2-3 hétig fogyasztható. Gyümölcse középnagy, héja piros színű, húsa illatos, bőlevű, aromás. Elsősorban friss fogyasztásra ajánlott. Fája erős növekedésű.

Porzói: Bosc Kobak, Vilmos körte, Hardenpont, Társulati esperes, Hardy vajkörte

Conference

Nyugat és Észak-Európában nagyon népszerű fajta, nálunk még kevésbé ismert. Bőtermő, de vízigényes, különösen birs alanyon. Gyümölcse megnyúlt, körte alakú, kellemesen fűszeres ízű, húsa fehér, olvadó. Hűtőtárolóban akár 6 hónapig is tárolhatók a termések. Koronája középerős növekedésű, sűrű, jól alakítható intenzív koronaformákra.

Porzói: Bosc Kobak, Vilmos körte, Clapp kedveltje, Nemes Krasszán

Packham's Triumph

Ausztráliából származó, Magyarországon gyorsan terjedő, új fajta. Fája középerős növekedésű, edzett. Igen bőtermő. Gyümölcse szeptember végén szedhető, március-áprilisig jól tárolható. Íze nagyon kellemes, igen bőlevű, édes-savas, kiváló zamatú, kissé a Vilmoséra emlékeztető, nagy vagy igen nagy. Héjszíne éretten aranysárga, gyümölcsei nagyméretűek.

Porzói: Clapp kedveltje, Vilmos körte

Vilmos

A világ legelterjedtebb körtefajtája, hazánkban is nagyon kedvelt. Optimális szedési ideje augusztus második-harmadik dekádja. Gyümölcse nagy vagy középnagy, alakja szabályos körte. A gyümölcshéj éretten sárga, a napos oldalon enyhén pirosas színeződésű, tetszetős. A gyümölcshús fehér, olvadó, bőlevű, illatos, édes-savanykás ízű, muskotályos zamatú. Fája közepes növekedési erélyű, kezdetben felfele törő, később szétterülő koronájú. Termőhelyre kevésbé igényes, jól alkalmazkodó fajta.

Porzói: Clapp kedveltje, Bosc kobak, Nemes Krasszán.

Piros Vilmos

A Vilmos körte piros fedőszínű mutációja.