Magunkról Tevékenységeink Fajtaismertető Képgaléria Árlista Újdonságaink Cikkeink
 

Palesits

Faiskolai Termelő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

 
 

Fajtaismertető

Almatermésűek
Bogyósgyümölcsűek
Csonthéjas termésűek
Hibiscus syriacus fajták és hibridek
Szamócafajták

Aurora (Plantex faiskolából!)

Igen korai fajta, június közepén-végén érő, középnagy gyümölcsméretű, sárgás-világosnarancssárga alapszínű, sötétebb narancssárga fedőszínű fajta. Nem öntermékeny, porzófajta ültetése szükséges, pl. Goldrich. Íze kiváló, de a gyümölcsök hamar puhulnak, nehezen szállíthatóak és rövid ideig tárolhatók. Az ideális gyümölcsméret eléréséhez mindenképpen termésritkítás szükséges !

Bergeron

Régi francia fajta, mely az utóbbi időben nálunk is egyre keresettebb. Július végén érik, igen jól tűri a fagyokat. Gyümölcse kissé megnyúlt gömb alakú, élénkpirosra színeződik, íze kiváló, húsa finom, rostos, kemény. Virágai öntermékenyek, esős tavaszokon moníliára érzékenyek. Kései érése, termésbiztonsága és kedvező gyümölcstulajdonságai miatt kedvelt fajta.

Bergeron

Régi francia fajta, mely az utóbbi időben nálunk is egyre keresettebb. Július végén érik, igen jól tűri a fagyokat. Gyümölcse kissé megnyúlt gömb alakú, élénkpirosra színeződik, íze kiváló, húsa finom, rostos, kemény. Virágai öntermékenyek, esős tavaszokon moníliára érzékenyek. Kései érése, termésbiztonsága és kedvező gyümölcstulajdonságai miatt kedvelt fajta.

Big Red ® (PLANTEX faiskolából!)

Nemesítője a francia B. Escande. Középkorai érésű fajta, mely a Pinkcot*^? *után mintegy 10 nappal érik. Figyelemre méltó a termőképessége és gyümölcsmérete (85 g). Fedőszínborítottsága nagyon intenzív, 70-80%-os is lehet, élénk piros. Hűtőben akár 2 hétig is tárolható! Fáját rendszeresen metszeni kell, ezzel tertható fenn az évenkénti nagy gyümölcsméret.

Idegen termékenyülő. Pollenadói: Pinkcot, Sylred, Spring Blush, Aurora, Sweet Red.

Goldrich ® Sungiant (PLANTEX faiskolából!)

Július elején-közepén érő, egyöntetűen nagy gyümölcsű és kellemes ízű fajta, a friss piaci fajták között a vezető helyet látja el. Nem betegségérzékeny, középerős növekedésű, korán fordul termőre és rendszeresen, sokat terem, a gyümölcsök egyszerre érnek be, nincs szükség sok menetes betakarításra. Gyümölcse jó gyümölcshúskeménységű, főleg a napos oldalon intenzíven narancspirosra színeződő, jól bírja a manipulálást és a tárolást. Sokat terem az egyéves vesszőkön, ezért is jó a termőképessége. Részben öntermékeny, porzó fajtái, az Aurora, Hargrand és a Pincot ® ültetésével azonban még biztosabbá tudjuk tenni a termésmennyiséget.

Gönczi magyar kajszi

Régi, Magyarországon elterjedt, ismert fajta. Július közepén érik. Gyümölcse nagy. Íze az egyik legkedveltebb kajszi-íz, kiváló illat- és zamatanyagokkal. Friss fogyasztásra befőtt készítésre, lekvárnak és pálinkának is első osztályú. Minden kiskertbe javasoljuk, mert igen jól adaptálódik.

Kioto ® (PLANTEX faiskolából!)

150 fajta közül ez bizonyult a legjobb fagytűrésűnek osztrák kísérletek alapján: igen gazdagon, középkésőn virágzik és öntermékeny, emiatt igen korán fordul termőre, sokat és rendszeresen terem. A fagymentes években korán és erősen kell ritkítani a gyümölcsöket, különben elaprósodik. Gyümölcse középnagy, jó gyümölcshúskeménységű, világos narancssárga alapszínű, a napos oldalon, kb. a gyümölcs harmadáig piros fedőszínű, kellemes ízű. Kevéssel a Hargrand és a Magyar kajszi előtt vagy azokkal egyidőben érik.

Magyar kajszi C 235.

Gyümölcse kissé kúpos, gömbölyű, színe narancssárga, mérete középnagy. Tömege 40-50 g. Íze édes-savas, zamatos. Hússzíne sárga, rostos, középkemény. Érési ideje július 11-15. Virágzási idejét tekintve korai. Öntermékeny fajta. Növekedési erélye középerős, a korona felfelé törő.

Harcot

Korai érésű, Kanadában nemesített fajta. Középnagy, megnyúlt, sötét narancssárga gyümölcsei tömörek, megfelelő ízűek. Elég korán virágzik, mégis jó termésbiztonságú. Korán termőre fordul. Európa mérsékelt éghajlatú részén is terjed.

Hargrand (PLANTEX faiskolából!)

Kevéssel a Goldrich ® fajta után éri el szedési érettségét, Gyümölcse igen nagy, kellemes ízű, teljesen magvaváló, kis magvú, narancspiros színű és nagyon jól tárolható, nehezen romló. Fája középerős-erős növekedésű, jó termőképességű, részben öntermékeny (a Fantasme és Orangered fajták megporzóként való ültetése növeli a termésbiztonságot). Feltétlenül szükség van gyümölcsritkításra, különben leaprósodik, fája pedig legyengül és elöregszik !

Harlayne (PLANTEX faiskolából!)

Július végén érő, részben öntermékeny, közepes gyümölcsméretű, sárgás-világosnarancssárga alapszínű, sötétebb narancssárga fedőszínű, kellemes ízű fajta. Korán színeződik, figyelni kell, nehogy túl korán, a szedési érettség elérése előtt szüreteljük. Késői virágzású, emiatt nagy termésbiztonságú fajta. Fája középerős növekedésű.

Kuresia ÚJDONSÁG!

Sharka-vírus rezisztens kajszi fajta. Gyümölcse jól szineződő, ízletes, július végén érik. Öntermékeny! Alkalmas friss fogyasztás mellett ipari felhasználásra is (jam, lekvár...)

Orangered ® Bhart (PLANTEX faiskolából!)

Ez a hatalmas gyümölcsű kajszifajta június végén-július elején érik, világos narancssárga színű, fényes, sima héjú, kiváló ízű. Fája igen erős növekedésű, nem betegségérzékeny, jó termőképességű. Érése elhúzódó, többmenetes szedés szükséges. Nem öntermékeny, porzó fajta feltétlenül szükséges mellé: Harogem, Harlayne, Fantasme, Bergeron, Hargrand, Bergarouge ® vagy Goldrich ®.

Pannónia

Későbbi érésű, öntermékeny Magyar kajszi hibrid.

Pinkcot ® Cotpy (PLANTEX faiskolából!)

Kevéssel az Orangered előtt érő, középkései és igen elhúzódó virágzású, gyümölcsminőségét és a gyümölcs kinézetét tekintve az Orangered-hez hasonló fajta, de sokkal többet és biztosabban terem. Gyümölcse nagyméretű, kb. 20%-kal nagyobb, mint az Orangered gyümölcse, világos naranscsárga alapszínű piros fedőszínnel, kellemes ízű, kevesebb cukrot és több savat tartalmaz, így aromásabb. Fája jó ellenállóképességű, erős növekedésű, az egyéves vesszőkön is gazdagon virágzik. Részben öntermékeny és alternanciára nem hajlamos. A megfelelő gyümölcsméret eléréséhez a termésritkítás feltétlenül szükséges !

Spring Blush ® (PLANTEX faiskolából!)

Nemesítője B. Escande (F). Nagyon korai érésű fajta, érése az Aurorához közeli (0/+2 nap). Gyümölcse kemény húsú, kiválóan utóérő. Annak ellenére, hogy korai érésű, gyümölcsei fantasztikusan tárolhatók, akár 10 napot is kibír hűtőben! Héjának alapszíne narancssárga, élénkvörös fedőszín borítja, felületének akár 60-70%-át is! Gyümölcsének átlagos súlya 60-80 g. Fája erőteljes növekedésű.

Értéke a koraisága mellett a nagy termőképessége, és gyümölcsének kiváló minősége. Néha a termesztőket megtéveszti korai és nagy fedőszínborítottsága és emiatt idő előtt elkezdik a szedését, így minősége elmarad a várttól és ez rontja a fajta hírnevét.

Idegen termékenyülő. Pollenadói: Sylred, Pinkcot, Big Red.

Sylred (PLANTEX faiskolából!)

Igen korai, az Orangered előtt érő kajszifajta, középnagy-nagy gyümölcsű, halvány narancssárga alapszínű, kellemes ízű, jó gyümölcshúskeménységű. Bőtermő és korán fordul termőre, termésritkításra a megfelelő gyümölcsméret eléréséhez szükség van. Fája középerős növekedésű, korán termőreforduló, sokat terem az egyéves vesszőkön is.

Sylvercot ® Versyl (PLANTEX faiskolából!)

Kevéssel a Pinkcot ® előtt érik, ugyanolyan külső és belső gyümölcstulajdonságok jellemzik. Fája gyengébb növekedésű és széthajlóbb koronájú, kevesebb egyéves vesszőt képez és gyengébben virágzik. A fagymentes években nagyobb a gyümölcsmérete a Pinkcot ®-énál és többet is terem, még termésritkítás nélkül is. Fagykáros években viszont a Pinkcot ® sokkal biztosabb termésű a hosszú és gazdag virágzás miatt.

Sweet Red ® (PLANTEX faiskolából!)

Nemesítője B. Escande (F). Érési ideje korai, a Spring Blush*^? *és a Sylred^? közötti. Íze nagyon finom, kevésbé savas. Édesebb a Sylrednél. Gyümölcsének húsa narancssárga, lédús, kemény. Héja kissé vékony, alapszíne világos, de fedőszíne szép, piros, 50-60%-os. Jól tárolható! Gyümölcse kerekded.

Képes 12-15 t/ha terméshozásra évente, megfelelő agrotechnika mellett. Könnyen szüretelhető.

Fája erős- nagyon erős növekedésű.

Idegen termékenyülő. Pollenadói: Spring Bush, Pinkcot, Sylvercot.

Tardicot ® (PLANTEX faiskolából!)

A Tardif de Tain ® fajtához hasonlóan ez is a Bergeron egy mutációja és tulajdonságaiban igen hasonló. A gyümölcse a Bergeron-énál kissé oválisabb, korábban színeződik, sötétebb narancspiros fedőszínt kap, ezen kívül jobb a gyümölcshúskeménysége és jobban tárolható. Ezen tulajdonságok alapján kiválóan alkalmas a kajszi értékesítési szezon meghosszabbítására. Fogyasztási érettségben a Magyar kajszi vagy a Bergeron gyümölcsminőségét adja. Örökölte a Bergerontól a kiváló fagytűrő képességét, ez még növeli a termésbiztonságát.