Alexander Lucas
Ismeretlen eredetű régi fajta, amelyet Francia- és Olaszországban termesztették. Fája közép erős növekedésű. Szedése október közepén lehetséges. Bőtermő, héj alapszíne zöld, húsa leves, édes. Porzói: pl. Hardy, Conference.
Bosc Kobak
Kiváló áruértékű, egyik legjobb minőségű őszi körténk. Rendszeresen, bőven terem. Edzett, igénytelen fajta, mindenütt jól termeszthető, de inkább a hűvösebb termőhelyet szereti. Szeptember végén szedhető, októbertől januárig fogyasztható. Gyümölcse igen nagy vagy nagy, héja érdes tapintású, íze igen kellemesen aromás, a gyümölcsök nagyon jól szállíthatóak és tárolhatóak.
Porzói: Clapp kedveltje, Vilmos körte, Hardenpont téli vajkörte, Conference
CarmenR (Nemesítő: L. Rivalta, Olaszország)
Az utóbbi évek legsikeresebb olasz körtenemesítése ez a fajta. 23 nappal a Vilmos előtt érik, nagyon korai. 20-30%-ban a felszínét szép, piros fedőszín borítja, hosszúkás alakú, nagyméretű (190- 200 g). Akár 2 hónapig is tárolható ez a kiváló ízű, bőtermő fajta. Minden alanyon egyformán jól produkál. Pollenadói: Vilmos, Conference, Tosca, Norma.
Clapp kedveltje
Augusztus első hetétől szüretelhető nyári körte, közép nagy, szabályos alakkal. Héja szalmasárga, napos oldalon pirossal mosott. Húsa fehér színű, olvadó, bő levű. Konzervipari feldolgozásra is alkalmas. Fája erős növésű, közepes termőképességű. Hazánk szélsőséges klímáját jól tűri.
Concorde
A Társulati esperes és a Conference keresztezésével előállított fajta. Szedése szeptember közepei. Jól szállítható, jól tárolható, ULO-ban akár áprilisig tárolható. Gyümölcs közép nagy- nagy, igen megnyúlt körte alakú. Éretten szalmasárga, héja sima. Minősége a Conference-nél jobb. Fája közép erős, korán termőre fordul, kevésbé hajlamos alternanciára, mint a Conference.
Conference
Nyugat és Észak-Európában nagyon népszerű fajta, nálunk még kevésbé ismert. Bőtermő, de vízigényes, különösen birs alanyon. Gyümölcse megnyúlt, körte alakú, kellemesen fűszeres ízű, húsa fehér, olvadó. Hűtőtárolóban akár 6 hónapig is tárolhatók a termések. Koronája középerős növekedésű, sűrű, jól alakítható intenzív koronaformákra.
Porzói: Bosc Kobak, Vilmos körte, Clapp kedveltje.
Coscia
Régi, olasz fajta. Erős növekedésű fája nagy termőképességű. A déli és közép olasz területeken javasolt a termesztése. Felálló habitusú. Ajánlott pollenadói: Passa Crassana, Bella di Giugno, Spadona. Érése kora nyári, a Vilmos előtt 26 nappal érik. Gyümölcse kisméretű, körte alakú, héja sima, intenzív sárga, a napsütötte oldalán pirosló. Húsa krémes fehér, leves, illatos és kiváló ízű.
CREA 194*
Új, CarmenR után pár nappal érő, korai érésű fajta. A CarmenR-nél jobb ízű és hosszabban tárolható (hűtőben +4 hétig is!). Fája kisebb novekedési erélyű, nagyon bőtermő. Várhatóan a fajta népszerű lesz és egyre jobban el fog terjedni a piacokon.
Fétel apát (Abate Fetel)
Fája közepes növekedési erélyű. Szeptember első harmadában érik Olaszországban. Gyümölcse nagy (200 g), összetéveszthetetlenül hosszú, lédús, szilárd húsú, édes, nagyon finom ízű. Éréskor 14,5 Brixo-ot is elér. Héja vékony zöldessárga. Meszes talajokon csak saját gyökéren, vagy mésztűrő alanyokon termeszthető! Nem könnyű a termesztése, alternanciára hajlamos!
Hardenpont téli vajkörte
Régi, belga körtefajta. Október elején szedhető, február végéig tárolható. Gyümölcse közép nagy, nagy. Húsa fehér, olvadó, bő levű. Fája közép erős növekedésű, koronája fiatalon felfelé törő, idősebb korban szétterülő. Birs alanyon is jól fejlődik. Hajlamos a szakaszos terméshozásra. Érzékeny a ventúriás varasodásra.
Hardy vajkörte
Régi, francia fajta. Fája igen erős növekedésű. Augusztus végén, szeptember elején szedhető, 1-2 hónapig tárolható. Gyümölcse közép- nagy, jellegzetesen féloldalas, 'tömzsi nyakú' körte. Húsa zöldes fehér, olvadó, bő levű, kellemesen savas, fűszeres. Manipulációra kissé érzékeny, nyomódásra húsbarnulással reagál. Termőképessége jó, de alternanciára hajlamos. Száraz körülményeket rosszul viseli, ilyen körülmények között gyümölcsei aprók, ízetlenek lesznek.
Hosui japánkörte
Japán egyik fő fajtája, Európában ez a legelterjedtebb 'vízkörte'. Középidőben érik, augusztus 3.-4. hetében szedhető. Gyümölcse közép nagy, színe egységes aranybronzos, tetszetős. Húsa lédús, roppanó. 2-3 hónapig tárolható. Korán termőre fordul, jó termőképességű.
Kaiser
Kiváló áruértékű, egyik legjobb minőségű őszi körténk. Rendszeresen, bőven terem. Edzett, igénytelen fajta, mindenütt jól termeszthető, de inkább a hűvösebb termőhelyet szereti. Szeptember végén szedhető (Vilmos+34 nap), októbertől januárig fogyasztható. Gyümölcse igen nagy vagy nagy, héja érdes tapintású, íze igen kellemesen aromás, a gyümölcsök nagyon jól szállíthatóak és tárolhatóak. Porzói: Clapp kedveltje, Vilmos körte, Passa Crassana, Conference, Hardenpont.
Nijisseiki japánkörte
Japán másik vezető fajtája volt, ma már az új fajták miatt ott visszaszorul. Augusztus végén szüretelhető, több menetben kell szedni. A Hosuinál nagyobb gyümölcsű, héja sima, zöld, nyomódásra kicsit érzékeny. Fája középerős, néha gyenge növekedésű. A legnagyobb termőképességű japánkörte.
Packham's Triumph
Ausztráliából származó, Magyarországon gyorsan terjedő fajta. Fája középerős növekedésű, edzett. Igen bőtermő. Gyümölcse szeptember végén szedhető, március-áprilisig jól tárolható. Íze nagyon kellemes, igen bőlevű, édes-savas, kiváló zamatú, kissé a Vilmoséra emlékeztető, nagy vagy igen nagy. Héjszíne éretten aranysárga, gyümölcsei nagy méretűek. Porzói: Clapp kedveltje, Vilmos.
Piros Vilmos
A Vilmos körte piros fedőszínű mutációja. Porzói: Clapp kedveltje, Bosc kobak, Nemes Krasszán.
Santa Maria
Kora nyári érési idejű fajta, a Vilmos előtt kb. 20 nappal érik. Fája erős növekedésű, nagy termőképességű. Héjának alapszíne sárga, enyhe piros mosottsággal a napos oldalán. Gyümölcse nagy. Porzói: Vilmos, Fétel apát, Coscia.
Vilmos
A világ legelterjedtebb körtefajtája, hazánkban is nagyon kedvelt. Optimális szedési ideje augusztus második-harmadik dekádja. Gyümölcse nagy, vagy közép-nagy, alakja szabályos körte. A gyümölcshéj éretten sárga, a napos oldalon enyhén pirosas színeződésű, tetszetős. A gyümölcshús fehér, olvadó, bőlevű, illatos, édes-savanykás ízű, muskotályos zamatú. 16 Brixo-ra érik.
Fája közepes növekedési erélyű, kezdetben felfele törő, később szétterülő koronájú. Termőhelyre kevésbé igényes, jól alkalmazkodó fajta.
Porzói: Clapp kedveltje, Bosc kobak, Nemes Krasszán.