Magunkról Tevékenységeink Fajtaismertető Képgaléria Árlista Újdonságaink Cikkeink
 

Palesits

Faiskolai Termelő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

 
 

Cikkeink

Ipari felhasználásra alkalmas szamócafajták, 2013

 

A szamócatermesztőknek a telepítendő fajtáik kiválasztásánál figyelembe kell venniük a felhasználási célt, friss fogyasztásra, ipari célra (fagyasztás, konzerv) szánja-e a fajtát. Rendszerint a friss piaci fajták dominálnak a telepítéseknél, de indokolt esetben kettős hasznú, vagy speciális célfajták telepítése is lehetséges. Ha van ipari felvevő piac a termésre, nyugodtan bele lehet vágni a telepítésbe!
 
Mégis, mire figyeljünk a fajta kiválasztásnál?
 
Ha a fagyasztó iparnak kell megfelelni, akkor szinte ugyanolyan gyümölcsöt kell produkálni, mint a friss piacra, kemény hús, üregmentesség, szabályos alak kell, valamint felengedés után a fajta tartsa meg jellemző alakját, színét, illatát és zamatát. Kis könnyebbség, hogy nem követelmény, hogy a fajta nagy gyümölcsű legyen! Sőt, némely esetben hátrányt jelent! Viszont a csészeleveleknek jól eltávolíthatónak kell lenniük.

A konzervipar nem ilyen szigorú a fajtákkal szemben. Nem fontos a gyümölcs méret, de kell a sötétvörös hússzín, a megfelelő illat, íz és aroma. Beltartalmilag a magas szárazanyag és savtartalom, szinkronban a cukortartalommal. Itt is fontos a csészelevelek és a kocsány könnyű eltávolíthatósága és a feldolgozás utáni színtartás.

Léteznek fajták, amik mindezt tudják? Ha nem is az összes követelményt, de a legtöbbet a következő fajták kielégítik:

Senga Sengana
Az egyik legaromásabb fajta, közepes bogyómérettel. A hűtőipar legkedveltebb fajtája Európa szerte. Közepes bogyóméret és nagy produktivitás jellemzi. Kis bokrú fajta, mely betegségeknek jól ellenáll. Ipari és házikerti termesztésre is ajánlható.
 
 
Senga Sengana bokor habitusa
 
Honeoye, kettős hasznosítású
Nagyon korai érésű, megfelelő talajon nagyon jó hozamú fajta. Nagy bogyójú, szilárd húskonzisztenciájú, sötétpiros hússzínű gyümölcse jól eltartható. Színe inkább sötétpiros, fényes, íze jó. Könnyen, gyorsan szüretelhető. Bokra középerős növekedésű, laza habitusú. A rhizómarothadás ellen ennél a fajtánál feltétlenül megelőző kezelést kell alkalmazni, különösen nehéz talajon. Jó szerkezetű talajon, jó vetésforgóban nagyon értékes korai fajta.
 
 
Honeoye, friss fogyasztásra és ipari célra egyaránt
 
Kortes
Korai érésű, bőtermő fajta, mely talajjal és kórokozókkal szemben toleráns, nagy gyümölcsű fajta. Gyümölcse sötétvörös, kemény, kúp alakú, jól csumázható. Konzerv és hűtőipari felhasználásra is kiváló.
 
Polka
Nagy terméshozamokra képes, középérésű szamócafajta. Elsősorban a kötöttebb, tápanyagban gazdag és jó vízgazdálkodású talajokon ér el nagy terméseredményeket. Termésbiztonsága ezeken a talajokon is jó, mivel a kondícióit lényegesen rontó talajlakó gombás betegségekkel szemben kielégítő mértékben toleráns, rezisztens. Első gyümölcsei nagyok, de nagy termés esetén a gyümölcsök zöme közepes nagyságú. Gyümölcsei ragyogó vörösek, tetszetősek és kiegyenlített alakúak. Friss piacra kocsányostól jól szüretelhető, de csésze nélkül is jó teljesítménnyel szedhető törődés nélkül, bár gyümölcseinek konzisztenciája csak közepes. Hátrányos tulajdonsága, hogy párásabb környezetben a Senga Senganához hasonlóan a szürkepenész kártételével szemben kevésbé ellenálló, ezért a virágzás alatt megelőző célú vegyszeres védekezés javasolt. A gyümölcsök húsa lédús, kellemes, édes-savanykás, kimondottan aromás. Ipari feldolgozásra és mélyhűtési célokra is alkalmas, ilyen jellegű termesztésre is javasolható.
 
 
Polka, rengeteg virág és termés
 
Korona
Középnagy- nagy méretű, holland fajta. Kellemes ízű, igen bőtermő, könnyen szedhető. Intenzív termesztési körülmények közé és házikertekbe való. Friss fogyasztásra és feldolgozásra is alkalmas.
 
 
Korona