Magunkról Tevékenységeink Fajtaismertető Képgaléria Árlista Újdonságaink Cikkeink
 

Palesits

Faiskolai Termelő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

 
 

Cikkeink

Középkései és kései érésű szamócafajtákban rejlő lehetőségek, 2013-ban

Köztudott, hogy a szamócafajták érési idejének hossza 3-5 hét. Jóval kevesebb, mint az alma, vagy az őszibarack. Mégis milyen lehetőség lehet a szokásosnál későőb érő, vagy elnyújtott érési idejű fajtákban? Van egyáltalán lehetőség bennük?
Nos, nem minden Európai országban üzemel úgy a friss gyümölcs piac, mint hazánkban.
Sok ny-Európai országban szinte a korai - közép- kései érési csoportba tartozó fajtákért ugyanazt az árat fizetik. Ne kérdezze senki, hogy miért? Csak. Ez egy megállapodás vevő és termesztő között és hosszútávon mindenki jól jár. De, ha megnézzük a tőlünk délebbre lévő országok (pl. Olaszország, Spanyolország, stb.) fajta kínálatát, számunkra érdekes későn érő fajtát alig találunk. Ha mégis van, akkor biztosak lehetünk benne, hogy valami mégsem stimmel náluk. Talán keveset teremnek, gombákra, baktériumokra érzékenyebbek, vagy valami más. Ebben az érési csoportban biztosan mondhatom, hogy a holland, vagy angol fajták jobbak, mint az olasz fajták. Ennek az ellenkezője igaz a korai fajták esetében!!!

Nézzük, milyen lehetőségeink vannak a fajtaválasztás terén!

Egy kis történelmei áttekintéssel kezdjünk, de csak 10-15 év távlatában.

Mely fajták voltak a legjobban kedveltek a közelmúltban és miért?

A közelmúlt fajtái:

ThurigaSZB (Nemesítő: Häberli AG)
1992-es Häberli nemesítés. Az ElsantaSZB után 2-5 nappal érik. Nagyméretű, feltörekvő bokrot nevel. Terméshozama az első évben közepes, de több évig is termesztésben tartható. Gyümölcse igen nagyméretű, egyenletesen élénkvörös színű, fényes, nagyon tetszetős. A gyümölcshús nagyon jó állagú, kemény, ezáltal jól szállítható és tárolható. Íze harmonikus, nagyon kellemes aromájú. Gombás levél- ill. gyökérbetegségekre kötött talajon sem érzékeny. Mind friss fogyasztásra, mind ipari feldolgozásra alkalmas, igen kedvelt, keresett fajta.


ThurigaSZB

SymphonySZB (Nemesítő: SCRI, Skócia)
A Rhapsody és a Holiday keresztezésével előállított fajta. Az ElsantaSZB után 5-7 nappal érik. Gyümölcsei nagyon nagyok, sötétpirosak, fényesek. Jó ízű, de kicsit savas. Termőképessége kiváló. Phytophtorával szemben rezisztens!
 SymphonySZB

ThutopSZB (hobthurmartre(S)) (Nemesítő: Häberli A.G.)
Kb. 4-5 nappal az ElsantaSZB után kezd érni, hosszú érési idővel rendelkezik. Gyümölscei nagyok- igen nagyok, az ElsantaSZB fajtánál nagyobb terméshozamra képes. Bogyói jó húskeménységűek, jól szállíthatóak és tárolhatóak, fényesen csillogóak, vállas, tompa kúp alakúak, kellemes ízűek, csészeleveleik kicsik. A növényállomány alacsony és sűrű. Egyöntetű gyümölcsalakja és nagy mérete alapján, friss fogyasztásra javasoljuk!

  

ThutopSZB

St. Pierre
Narancspiros színű, fényes, igen kemény bogyójú, középkései-kései fajta. Kiválóan tárolható és szállítható, dekoratív megjelenésű, aromás, harmónikus ízű fajta.

  

St-PierreSZB, a kanadai kései fajta

 

  

FlorenceSZB


FlorenceSZB (MEIOSIS fajta)
Az ElsantaSZB után 7-10 nappal érő fajta, melynek bogyói szabályos kúp alakúak, héja sötétvörös és nagyon jó ízű. Gyümölcshúsa szilárd, kiválóan manipulálható, tárolható. Hozama több év átlagában meghaladja az Elsantáét, gyümölcs mérete is legalább akkora. Az ElsantaSZB utáni szezon meghatározó fajtájú desszert szamócája, mely több termelési célra alkalmas. Bokra közepesen erős, jó indanevelő. Mérsékelten ellenáll a lisztharmatnak és egyéb levelet károsító gombabetegségnek, jól ellenáll a Verticillium dahliae és a Phytophtora cactorum gombáknak, melyek nagy károkat tudnak okozni a szamóca ültetvényekben! Nagy ellenállóképessége miatt nem csak az intenzív termesztésben használható, házikertekben is kiváló! Napégésre érzékeny lehet!

VictorianaSZB
A MEIOSIS cég által nemesített fajta, a Florence érési idejével egyidőben érik, de a Florence-nél jobb ízű, keményebb és világosabb gyümölcsű. Sokat terem és jól tárolható. Az eddigi vizsgálatok szerint nem betegség-érzékeny. Az íze átlagos, nem kiemelkedő. Sokat terem, de a végén aprósodhat, ha nagy az érésekor az aszály. Kicsit foltosan érik, amikor még nem teljesen érett, ez megzavarhatja a szedőket. Magyarországi tapasztalatok is megerősítik a fajtaleírásban leírtakat! Legfőbb erénye a hihetetlen kemyénsége és a formai egyöntetűsége!

  

ViktorianaSZB


AdriaSZB (Nemesítő: New Fruits)
Az Adria olasz középkései fajta, mely egyenletes termésmennyiséget mutat a nemesítő adatai szerint, gyümölcsei egyenletesen kerekdedek. Nagyon jó termésmennyiséget produkál, a gyümölcssúly az átlagon felüli. Jól tárolható. Világos, ragyogó gyümölcsei vannak. A levél- és gyökérbetegségekkel szemben ellenálló az olasz nemesítő szerint! Hazai tapasztalataink még nincsenek a fajtával kapcsoltban!

  

AdriaSZB

AlinaSZB (Nemesítő: New Fruits)
Keresztezéses nemesítésből előállított újdonság, az Adriát is helyettesíteni tudja. Szabadalmi bejelentése folyamatban van.
Gyümölcse nagyon nagy, attraktív, nagyon fényes, vörös. Kemény húsú, jó ízű. Szedését a Roxana után 2 nappal meg lehet kezdeni. Szabadföldi termesztésre ajánlott, de az első teszteknél kiválóan szerepelt az őszi hajtatásnál is (frigó palántából!). Kontinentális klímára ajánlott fajta.
Főbb előnyei: életerős növények, nagy gyümölcsök, jó ízzel, nem deformálódik!
Hibája: esős időben Botrytis érzékeny lehet.

CristinaSZB (Nemesítő: New Fruits)
Nagy, kúpos gyümölcsű kései fajtaújdonság, melyet az idei évben kezdünk el forgalmazni. A fajta megpróbálja betölteni a kései fajták magyar piacán lévő űrt, mely nagy valószínűséggel sikerre is fog váltani. Kiváló ízű, jó termőképességű! Gyökerei a legtöbb talajban fertőző gombabetegségeknek ellenállnak az eddigi tapasztalatok szerint.

  

AlinaSZB

  

ChristinaSZB, a legújabb olsz kései fajta


GaliaR:
Középkései- kései fajta, nagy bogyókkal, világosabb piros színnel, elsősorban szabadföldi termesztésre. Növekedési erélye erős, kontinentális klímára ajánlott fajta. Gyümölcse szilárd húsú, kellemes, édeskés ízű. Termőképessége nagy. Középpiros fajta.

  

 

  

GaliaSZB, a legkésőbbi olasz fajta