Magunkról Tevékenységeink Fajtaismertető Képgaléria Árlista Újdonságaink Cikkeink
 

Palesits

Faiskolai Termelő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

 
 

Cikkeink

Intenzív körte termesztés Olaszországban (Ferrara) Mazzoni oltványok felhasználásával

Intenzív körte termesztés Olaszországban (Ferrara)
Mazzoni oltványok felhasználásával
2011. április vége


1.kép Idei telepítésű, 2 éves BIBAUMR oltványok, birs alanyon

A BIBAUMR oltványok két sudárral rendelkeznek, ezekkel az oltványokkal nagy tőszámmal (és sudár számmal) rendelkező ültetvények hozhatók létre. Különböző koronaformák indítására alkalmas, pl. Y, V, tatura koronaforma. A gyors termőrefordulás, a magas hozam, a kiváló minőség garantált ennek az oltványtipusnak az alkalmazásával, hiszen a termések mindig a központi tengely közelében képződnek. A metszési és szüreti munkák is csökkennek, hiszen a fák mérete sem túl nagy! A gyümölcsök a kis lombfelület következtében kiválóan színeződnek!

Jellemző fajták: Abate Fetel, Kaiser Alexander (Bosc Kobak), Carmen (korai érésű, új olasz fajta).

Alanyok: BA-29, Sydo, EMC, EMH. (birs klónalanyok)

Talaj pH: jellemzően 8-9-es. Meszet jól tűrő birsalanyt kell használniuk és a talajt savanyítani a tápoldatozással egybekötve.

Fák magassága: 3,5 m. Keskeny lombfal, jó fényáteresztés. Gépi előmetszés és utána kézzel korrekció. Csak rövid termőrészeken termesztenek, ezért a gyümölcsminőség is kiváló. Az idősebb termőrészeket is visszametszik időnként.

Termésmennyiség: a Fétel apátnál 8 t/ha-tól 30 t/ha-ig is szórhat. A Fétel apát csak a visszavágásoknál terem.

2.300 db/ha oltványt használnak fel. 50 kg P, 160 kg K, 50 kg EDDH-vaskelát a talajra szórva, évente háromszor.

Jelenleg a 7 éves Bosc Kobak 40 t/ha termést fog hozni BIBAUMR fákon. Ha a Bosc virágzik, akkor az kötődik is. A Fétel apát más kérdés. Itt még nincs körte levélbolha. Vegyszeres ritkítás sincs mindenhol. Fánként 20 kg termés esetén 40 t/ha lesz az összmennyiség. A Bosc esetében BA-29 az alany és Hardy közbenoltást alkalmaznak. Kis bakhát van a fasoroknál és vegyszeres gyomirtást alkalmaznak.

2.kép 4 éves BIBAUMR körtefák


3.kép 7 éves BIBAUMR körtefák

A 2 éves ültetvényen még nincs sok gyümölcs, a 3 évtől lesz rajta sok. Fétel apát 3,3 x 1 m tenyészterület igénnyel bír itt. 3.000 db fa/ha. Minimum 25 évig megtartják az ültetvényeket. Az almánál a gyorsabb fajtaváltás miatt váltanak előbb. 2 sudaras fákból már 20 éves ültetvényeik is vannak! Eredetileg spanyol ötlet volt, az olaszok átvették és alkalmazzák.

4.kép Idős körte ültetvény 3 sudárral

Az intenzív körtéseket csak birs alanyon csinálják, szűk fajtaválasztékkal. A fák magassága 2,4 m fölé nem menne, csak erőszakkal. Öntözés mikroszórófejekkel történik, hetente egyszer 50 l/m2 vizet adagolnak ki.

5.kép Fétel apát termékenyülés után

6.kép Hajtásfejlődés április végén Olaszországban

7.kép Duplán szemzett, birs alanyú körtefák = BIBAUM®

8.kép Beállt körteültetvény jégháló alatt

Ezt a technológiát alkalmazzák Olaszországban a Ferrarai körzetben, nekik bevált! Itthon is meg lehetne próbálni!