Intenzív körte termesztés Olaszországban (Ferrara) Mazzoni oltványok felhasználásával

Intenzív körte termesztés Olaszországban (Ferrara)
Mazzoni oltványok felhasználásával
2011. április vége


1.kép Idei telepítésű, 2 éves BIBAUMR oltványok, birs alanyon

A BIBAUMR oltványok két sudárral rendelkeznek, ezekkel az oltványokkal nagy tőszámmal (és sudár számmal) rendelkező ültetvények hozhatók létre. Különböző koronaformák indítására alkalmas, pl. Y, V, tatura koronaforma. A gyors termőrefordulás, a magas hozam, a kiváló minőség garantált ennek az oltványtipusnak az alkalmazásával, hiszen a termések mindig a központi tengely közelében képződnek. A metszési és szüreti munkák is csökkennek, hiszen a fák mérete sem túl nagy! A gyümölcsök a kis lombfelület következtében kiválóan színeződnek!

Jellemző fajták: Abate Fetel, Kaiser Alexander (Bosc Kobak), Carmen (korai érésű, új olasz fajta).

Alanyok: BA-29, Sydo, EMC, EMH. (birs klónalanyok)

Talaj pH: jellemzően 8-9-es. Meszet jól tűrő birsalanyt kell használniuk és a talajt savanyítani a tápoldatozással egybekötve.

Fák magassága: 3,5 m. Keskeny lombfal, jó fényáteresztés. Gépi előmetszés és utána kézzel korrekció. Csak rövid termőrészeken termesztenek, ezért a gyümölcsminőség is kiváló. Az idősebb termőrészeket is visszametszik időnként.

Termésmennyiség: a Fétel apátnál 8 t/ha-tól 30 t/ha-ig is szórhat. A Fétel apát csak a visszavágásoknál terem.

2.300 db/ha oltványt használnak fel. 50 kg P, 160 kg K, 50 kg EDDH-vaskelát a talajra szórva, évente háromszor.

Jelenleg a 7 éves Bosc Kobak 40 t/ha termést fog hozni BIBAUMR fákon. Ha a Bosc virágzik, akkor az kötődik is. A Fétel apát más kérdés. Itt még nincs körte levélbolha. Vegyszeres ritkítás sincs mindenhol. Fánként 20 kg termés esetén 40 t/ha lesz az összmennyiség. A Bosc esetében BA-29 az alany és Hardy közbenoltást alkalmaznak. Kis bakhát van a fasoroknál és vegyszeres gyomirtást alkalmaznak.

2.kép 4 éves BIBAUMR körtefák


3.kép 7 éves BIBAUMR körtefák

A 2 éves ültetvényen még nincs sok gyümölcs, a 3 évtől lesz rajta sok. Fétel apát 3,3 x 1 m tenyészterület igénnyel bír itt. 3.000 db fa/ha. Minimum 25 évig megtartják az ültetvényeket. Az almánál a gyorsabb fajtaváltás miatt váltanak előbb. 2 sudaras fákból már 20 éves ültetvényeik is vannak! Eredetileg spanyol ötlet volt, az olaszok átvették és alkalmazzák.

4.kép Idős körte ültetvény 3 sudárral

Az intenzív körtéseket csak birs alanyon csinálják, szűk fajtaválasztékkal. A fák magassága 2,4 m fölé nem menne, csak erőszakkal. Öntözés mikroszórófejekkel történik, hetente egyszer 50 l/m2 vizet adagolnak ki.

5.kép Fétel apát termékenyülés után

6.kép Hajtásfejlődés április végén Olaszországban

7.kép Duplán szemzett, birs alanyú körtefák = BIBAUM®

8.kép Beállt körteültetvény jégháló alatt

Ezt a technológiát alkalmazzák Olaszországban a Ferrarai körzetben, nekik bevált! Itthon is meg lehetne próbálni!