Magunkról Tevékenységeink Fajtaismertető Képgaléria Árlista Újdonságaink Cikkeink
 

Palesits

Faiskolai Termelő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

 
 

Cikkeink

Hazai szamóca fajta-innováció 2018-ban, avagy szamócafajta dömping

Hazai szamóca fajta-innováció 2018-ban, avagy szamócafajta dömping

Az idei évben, sorban jelennek meg a híradások a szamócapiacról. Szépek a szamócák, drágák a magyar szamócák, elegendő a mennyiség, stb... Nézzük meg, milyen változások történtek 2018-ban, amelyek érintik az idei szamócapiacot! Három dolgot emelnék ki. Vegyük először az időjárást! Nem szokványos tavaszunk volt, a fóliában lévő szamócák nem, vagy alig kapták meg a fejlődésükhöz szükséges hideghatást. Amikor meleg lett, rekordokat döntött a hőség. Szerencsére a nagyobb jégesők elmaradtak és a virágzáskori fagy sem tett nagyobb károkat. Másodszor a munkaerőhelyzetet emelném ki! Egyre nehezebb munkaerőt találni a termés leszedéséhez, ha már szedőnek áll valaki, kicsit nyugatabbra megy és mindjárt többet keres vele. Akkor miért maradjon itt? Harmadszor a szaporítóanyag helyzetet említhetném. Ma, Magyarországon nincs fajtanemesítés és szamócapalánta előállítás. Ennek ellenére a híradásokból halljuk, hogy „700-800 hektárról, mintegy 15 ezer tonna szamócát takaríthatnak be” az idei szamóca szezonban. Ha minden második évben cserélik „csak” az állományt a termesztők és „csak” a szabadföldön elfogadott 40.000 db/ ha darabszámmal számolunk, akkor 14-16 millió palántát kellene évente eltelepíteni. Mivel a korszerű fajták szabadalommal védettek, így csak hivatalos forgalmazóktól származó szaporítóanyag lenne eltelepíthető. Valójában ennek csak töredéke valósul meg hivatalos szaporítóanyag telepítéssel, jó kérdés lehetne, hogy mégis hogy van 700- 800 ha szamóca hazánkban? Ne firtassuk a dolgot! Nézzük inkább a külföldi fajta-innovációt! (Ha már magyar nemesítés és honosítás nincs.)

Köztudott, hogy a modern fajták hasonló megjelenésűek, ellenállóak, jó ízűek, csak az érési időben és nagyon kis dolgokban térnek el egymástól. Pl. érési időben, normál tavasz esetén 3-5 nap, stb. Mégis nagyon sok fajta özönlik be hazánkba, amelyekből jelenleg a termesztő választ, a maga hasznára, vagy kárára. Jelenleg honosítói vizsgálatok nem folynak központilag, nincs rá költség keret. A fajták általában megállják helyüket mind fóliás, mind a szabadföldi termesztésben!

6 fajtát szeretnék bemutatni, amik úttörők lehetnek a jelenleg legkedveltebb Asia, Clery, Alba és Joly mellett. A fajták leírását érési sorrendben közlöm.

QUICKYR CIVN251

Érési ideje: nagyon korai, a Cleryt előzheti akár 5 nappal is. (Ez valószínűleg csak fóliás termesztésnél igaz!)

Növény: Nagy felálló levelei vannak, a gyümölcseit a lombozat alatt hozza. Könnyű a gyümölcsök szedése. Hidegigénye nagy (!).

Gyümölcs: Hosszúkás, lapított csonka kúp alakú. Közepesen nagy méretű, de nem aprósodik le a szüret alatt. Porzása egyszerű, gyümölcsei nagyon ritkán deformálódnak, még alacsony hőmérsékleten is szépek. Élénkpiros színű, ezt még magas hőmérsékleten is tartja. Íze jó, hússzilárdsága is teljesen megfelel az elvárásoknak. Cukortartalma egészen jó, 8,4O Brix.

Sajátosság: Jellemzi egy második virágzási hullám, ahol tövenként akár 3-5 virágzatot is hozhat. Érzékenység: Kiemelkedően jó az eső és Botritys- ellenállósága. 

1. kép QuickyR magyar termesztő bokrán

AmyR CIVN260

Érési ideje: nagyon korai, előzheti a Cleryt akár 5 nappal is. (Vigyázat! Ez időjárás függő!)

Növény
: Nagy méretű felfelé álló levelei vannak, gyümölcsei jól láthatóak, így szedése is könnyű. Magas hidegigényű fajta (!).

Gyümölcs: Szabályos, kúp alakú, a Clerynél nagyobb méretű. Méretét a szedés végéig képes megtartani. Virágai jól porzódnak, nincs jelentős deformáció. Színe élénkpiros, ezt még magas hőmérsékleten is tartani tudja. Gyümölcseinek keménysége optimális, íze aromás, magas cukortartalommal (8,8O Brix).

Termelési sajátosság: Erős másodvirágzás jellemzi, 3-5 virágzattal. (A QuickyR sok tulajdonságában hasonló!)

2. kép AmyR magyar termesztésű

TeaR

Érési idő: Közepes érésű és közép időben virágzik. (Ez előnyös is lehet a virágzáskori fagyoknál!) Növény: Közepesen erős növekedési erélyű, Különösen ajánlható kontinentális klímájú területekre.

Gyümölcs: Mérete nagy, 28 g átlag súlyú, kúp alakú. Húsa szilárd, kiválóan manipulálható és pulton tartható. Színe élénkpiros, csillogó, kiváló ízű. Terméshozam nagy, 1 kg/bokor is lehet!

Termesztési sajátosságok: nem fontos korán ültetni, tápoldatozása sem különleges. Szüret előtt azonban javasolt a kalcium-hatóanyagú műtrágyák kijuttatása!

Érzékenység: Gyökérbetegségekre nem érzékeny. Ősszel és virágzás után javasolt a megelőző kezelés az Antrachnosis ellen. Ha érési időben esik az eső, a Botrytis-re figyelni kell, de normál viszonyok között erre sem érzékeny a fajta.

3. kép TeaR a 2017-s Macfrut kiállításon

ApricaR

Érési ideje: Középérésű, a Clery után 4 nappal kezd érni.

Növény: Erőteljes növekedésű, felfelé álló levelekkel, jellemzően a levélzet alatti terméshozással. A bokor habitusa és a termés elhelyezkedése miatt könnyen szüretelhető. Magas hidegigényű ez a fajta is! Kontinentális klímájú területekre ajánlott!

Gyümölcs: Nagyon látványos, szabályos kúp alakú. Mérete egyöntetűen nagy. Hússzilárdsága kiváló, pulton tarthatósága jó. Gyümölcseinek színe egyöntetűen piros, még alacsony hőmérsékleti körülmények között is. Jó ízét, kiváló sav-cukor arányának köszönheti.

Termelési sajátosságok: A bokor habitus és a termések elhelyezkedése miatt könnyen szedhető. Érzékenység: Az esőállósága kiváló. Legtöbb szamócabetegséggel szemben ellenálló, különösen a
lisztharmat ellen!

4. kép ApricaR magyar termesztésű „eper”

OlympiaR (NF638)

Nemesítő:
New Fruits s.a.s. 

Érési ideje: Középkései termésű, a RoxanaR-t 1 nappal előzi érés kezdetben, viszont késői virágzású (Alba +4 nap), ami nagy előnyt jelenthet, virágzáskori fagyok esetén!

Növény: Közepes növekedési erélyű, kiemelkedő terméshozamra képes (akár 1,2 kg/bokor) fajta. Különösen ajánlott kontinentális klímájú országokba (pl. Magyarország, Lengyelország, Ukrajna, ...)

Gyümölcs: Bogyói nagyon nagyok, (29 g átlagsúly), kúp alakúak, élénkpiros színűek, kiemelkedően kemények! A RoxanaR jó alternatívája lehet, hosszan pulton tartható, és sokkal jobb ízű.

Termesztési sajátosság: A megfelelő növekedés eléréséhez ajánlott a palánták korai ültetése és a megfelelő tápanyag utánpótlás.

Érzékenység: Gyökérbetegségekre nem érzékeny. Ajánlott ősszel és virágzás után a lisztharmat és az Antrachnosis elleni megelőző kezelés! Normál viszonyok között nem érzékeny lisztharmatra és Botrytisre sem!

5. kép OlympiaR a 2017-s Macfrut kiállításon 

ScalaR SG0203

Nemesítő: F. Zenti

Európai főlicence tulajdonos: New Fruits s.a.s.

Érési ideje: Középkései, az Elsanta után 4 nappal kezd érni. Kb. az AsiaR érési idejében.

Növény: Robosztus növekedésű fajta.

Gyümölcs: Hosszúkás, kúp alakú, nagyon mutatós fajta, élénkpiros színű, jó ízű. Hússzilárdsága kiváló. Gyümölcs mérete nagyon nagy (33 g/bogyó). Terméshozama kiemelkedő.

Termesztési sajátosság: Mivel erőteljes a növekedése normál viszonyok mellett is, ezért nem szabad túlzásba vinni a nitrogén tápoldatozást!

Érzékenység: Gyökérbetegségekre nem, de lisztharmatra érzékeny a fajta. Ajánlott tavasszal és ősszel is lisztharmat ellen megelőző kezelést alkalmazni!

6. kép ScalaR eladásra készen

A fajta nemesítőktől és a fajta ajánlat adóktól joggal elvárják a termesztők, hogy az ajánlott fajtákat rangsorolják és egy-egy jellemző tulajdonsággal minősítsék. Ezt én is megteszem. OlympiaR a hidegtűrő, TeaR a legjobb ízű, a ScalaR mindenhol megállja a helyét, QuickyR a legkorábbi, AmyR a korai, nagy és cukros, ApricaR a kemény. Ezt követően, a termesztő dolga, hogy az ajánlott fajtákat kipróbálja és ha beválik valamelyik, azt pár évig termessze, míg nem jön az új, a jobb! Ehhez a munkához sok sikert kívánok!

Palesits Zsolt
Palesits Faiskolai Kft.