Magunkról Tevékenységeink Fajtaismertető Képgaléria Árlista Újdonságaink Cikkeink
 

Palesits

Faiskolai Termelő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

 
 

Cikkeink

Újra felfedezett vadgyümölcs, a húsos som

Az internetet böngészve több botanikai leírás, felhasználási tanács, fajtaleírás található a húsos somról (Cornus mas), de nagyon sok hasonlít egymásra. Nehéz újat mondani erről a vad gyümölcsről. A fajta leírásokban a Joliko és a Kazanlak a külföldi, a Császlói és az Őszi tűz a magyar fajták közül szerepel a leggyakrabban. A faiskolai termesztésünkben azonban feltűnik pár érdekes forma, amelyet érdemes kicsit jobban megismerni, mivel a jelenleg divat "pálinka- kultusz" előveszi a legérdekesebb alapanyagokat, amiből kiváló minőségű, akár díjnyertes pálinkát lehet készíteni. Ilyen a húsos som, vagy a házi berkenye (Sorbus domestica) is.

1. kép Húsos som vad alakja termés éréskor

 

A húsos som őshonos növényünk, erdeinkben gyakori bokor, vagy kis fa. Főképpen a Dunántúlon és az északi- Középhegységben díszlik szépen, az Alföldön vadon szinte nem található. Termése piros, íze fanyar. érésekor az érett bogyók érintésre a földre hullnak, üvegesen fénylik a héj. A még nem érett bogyók nagyon savanyúak, fanyarak.

 

Európában népszerűek a somok Bulgáriában, Lengyelországban, Németországban, Romániában és Szlovákiában egyaránt. Ezekben az országokban termesztik is, a fajta szelekciók többsége is itt történt.

 

Termése sok C-vitamint, cukrot, almasavat, pektint tartalmaz. C-vitamin tartalma 200 mg/100g körül van, karotinban gazdag. Gyümölcse felhasználható friss gyümölcslének, szörpnek, lekvárnak, de készíthető belőle pálinka (20.000 Ft/l feletti ár, a minőségi főzdékből), gyümölcsbor és likőr is. Savanyítva, vadhúsok mellett pikáns összhatást ad!

 

Sok helyen említik a szlovák nemesítésű Titus és Devin fajtákat. Ezt a két fajtát, vad alakokból szelektálták ki, saját tapasztalatom szerint meg sem közelítik a Jolikot és a bolgár fajtákat termés mennyiség, bogyó nagyságban.

 

A húsos somok a természetben magról szaporodnak, elterjedésükben a madarak is aktívan részt vesznek. Elég sok tősarjat hoznak, ezért egyes kiemelkedő tulajdonságokkal bíró növények házilag is szaporíthatók, gyökerük sűrű, így eredésük általában jó.

 

A faiskolák a fajtákat vegetatív szaporítással, szemzéssel szaporítják. így első évesen 1 méter körüli fácska lesz a megeredt oltvány. Az oltványok nagy része harmadik évesen már termést hoz! A sűrű gyökérzet ellenére a 2-3 éves oltványok eredése nem mindig 100%-os, érzékeny hajszálgyökerei gyorsan kiszáradhatnak, tehát nagy odafigyelést kíván!

 

Házikerti, vagy ültetvényben való telepítésekor is az első évben nagy vízadagokkal, többször is meg kell öntözni. Elméletileg szárazságtűrő, de nem a kiültetéskor, csak idősebb korában.

 

A somok szeretik a napfényt, árnyékos helyen nem, vagy alig hoznak termést.

 

Felmerülhet kérdésként, hogy miért nincsenek nagy ültetvények ebből az érdekes és értékes gyümölcsből hazánkban? A válasz pedig a somok elhúzódó 3, vagy akár 4 hetes érés lefutásában keresendő. Naponta, két naponta végig kell járni az ültetvényt, a növényeket enyhén meg kell rázni és az éppen érett terméseket, össze kell szedni. Mennyivel egyszerűbb egy alma, körte, vagy őszibarack szürete?

 

összefoglalom a kapható fajtákat, a következőkben:

 

Joliko

Nagy gyümölcsű, osztrák húsos som fajta, melynek gyümölcs mérete 24-30 mm hosszú, 13-20 mm széles. Gyümölcs tömege 5,6 g súlyú (a vad húsos somok 2 g súlyúak). 14% cukortartalommal, 400-550 ppm aszkorbin-savat (C-vitamin) tartalmaz. Gyümölcse kicsit édesebb a vad alakokénál. Bokra növekedési erélye közepes. érése elhúzódó, szeptemberi.

2. kép 3 éves Joliko fácska

 

3. kép Joliko bogyói éretten, szeptemberben

 

Kazanlak

Nagy gyümölcsű, bolgár som. Gyümölcse akár 35 mm hosszú is lehet, körte alakú. érése augusztusi, bogyói hosszan érnek, akár 2-3 hétig is. íze savanykás, rovarkártevők nem, vagy csak nagyon ritkán károsítják. Termesztésben kis faként nevelhető, teljes magassága 4 m lesz. Mint minden som, szereti a humuszban gazdag, agyagos, kiegyensúlyozott tápanyag és vízgazdálkodású talajokat.

4. kép Kazanlak augusztusban, az érés kezdetén

5. kép Kazanlak elhúzódó érése


Lutea

Sárga termésű húsos som, amely nagyon dekoratív megjelenésű és az egyik legnagyobb termésmennyiséget képes fánként leadni. érett bogyóinak íze a fajták közül talán a legjobb, legédesebb. Bogyóinak mérete kisebb a termesztett Joliko és Kazanlak fajtáknál, de a vad alakoknál jóval nagyobb.

6. kép Lutea és Kazanlak érett termései egymás mellett

7. kép Lutea fajta 3 éves fája

8. kép Lutea termés éréskor, augusztus elején

 

Macrocarpa

Ez a fajta a nagy levelével és a nagy bogyó mennyiségével tűnik ki a fajtasorból. Egy-egy terméscsoportban nem ritka a 10-nél több termés sem. Augusztusi érésű fajta. Maga a termése kisebb a Joliko és Kazanlak fajtáknál, viszont termésmennyisége kiemelkedő.

9. kép Macrocarpa terméscsoportja

 

Még feltűnhet a termesztésben a bolgár fajták közül a Pancharevo, a Shumen és a Shen fajta is, valamint a német faiskolák keresztezéséből a Bulgarico új hibrid is!


Variegata

Hogy milyen gazdag változatokban a húsos som, bizonyítja ez a tarka levelű fajta, amely inkább dísznövény, mint gyümölcstermő növény, bár természetesen terem is. No, nem sokat! ízben sem kiemelkedő.

10. kép Variegata, tarka levelű som

 

összefoglalva, gyümölcs választékbővítésre minden kertbe ajánlom ezt a nemesített "vad gyümölcsöt", mivel a gyümölcs beltartalma mellett, nem utolsó a dísz értéke sem! Február végén, március elején rikító sárga virágaival díszít, majd ősszel, gyönyörűen színeződő leveleivel újra a kert dísze lesz!

Palesits Zsolt

PALESITS FAISKOLAI KFT.