Intenzív málnatermesztés fólia alatt, Olaszországban

Intenzív málnatermesztés fólia alatt, Olaszországban AURORA FRUIT és Berry Plant
2011. április vége és 2015. április közepe 

A Verona környéki termőtáj gyümölcs és zöldség előállításban jeleskedik. Az 5-600 ha szamócaültetvény 90 %-a fólia alatt van. Az utolsó 5 évben felerősödtek az egyéb bogyós gyümölcsök is, a málna, a szeder és az áfonya. Az áruházláncokba való beszállítások miatt, biztonságra kell törekedni, ezért az ültetvények nagy részét fólia alá helyezik, de a szabadföldi termesztés is jégháló alatt van. Tipikus, a 4-5 ha-os cég nagyság. 

Az Aurora Fruitnál 3 ha málnát és 1 ha szedret termesztenek, fólia alatt, talaj nélküli termesztésben. Mellette 20 ha áfonyaültetvényük is van. Több beszállító taggal dolgoznak együtt, csak friss fogyasztásra állítanak elő gyümölcsöt.
A Berry Plant cég csak fólia sátorban termeszt málnát és szedret. Fő profiljuk a szaporítóanyag termesztés.

Termesztés technológia 

 
1. kép Málna fólia alatt (Amira)    2. kép Málna tápoldatozása

 

Ültetés

Május elején ültetik ki a sarjakat, műanyag ládákba, kókuszrost közegbe. 4 tő/ folyóméter. Ezekről a kiültetésekről augusztusban, amikor 1,5 m-esek a málnasarjak, kezdi a szüretet és novemberig szedik a gyümölcsöt.

A közeg pH-ja 5,5 és 6 közötti. Ezt tekintik optimálisnak.

Szüret és téli tárolás

A szüret júniusban 4 héten át, majd ősszel 7-8 héten keresztül megy. A málna szedése 24- 36 óránként történik. A tavaszi termés egységesebb minőséget ad

Az ültetés évében leszednek tövenként 1 kg-ot. A szüret után levágják a vesszők tetején lévő letermett részeket, majd hűtőbe teszik a töveket, -1,2 C-fokon tárolják. Az elmúlt szezonban a fóliában hagyták a növényeket és a kísérleti fajták eltérően reagáltak a kapott hideg hatás mennyiségre.

Ha hűtőben tárolják a töveket, tavasszal újra kihelyezik a fólia alá és június utolsó hetéig szedik újra a gyümölcsöt. Az újonnan növő sarjakat eltávolítják, csak az előző évi termővesszőkön termelik a gyümölcsöt. Túl sűrű lenne, ha nem szednék le az új sarjakat. Így sem ritka az állomány! Újabb 1 kg/tő mennyiséget szednek le a tövekről.

Január végén a fólia házon belül egy belső fóliát húznak ki a növények fölé, így még 7- 10 nappal korábbi szüretet is el tudnak érni.
Az Amirát általában naponta szedik, a Kwanzát 2
-3 naponta. A szedés 125- 150 g-os tálkákba történik. A szedés során a gyümölcsöt 2 felé szedik, színintenzitás szerint. A sötét bogyókat azonnali, a világos gyümölcsűeket másnapi szállításra tudják felhasználni.

A növények sűrűsége 1,6 db/m2, 8-10 db vessző van folyóméterenként. Így 3 kg/m2 termést tudnak szedni.

Ár: 2010-ben 6,5 EUR + 1 EUR a kartondoboz. 125 g/ doboz, 8 doboz /karton.

60 ember szedi a 3 ha málnát, úgy hogy 24- 36 óránként szedik.
A szedési teljesítmény 3,8
- 4 kg/óra/fő.
Bérek: 5 EUR/óra a vendégmunkások bére, mire mindent kifizet 10 EUR/óra lesz.

Metszés

ősszel, szüret után a vesszők felső részét, a letermett rész lemetszik és így tárolják be a növényeket. A termesztés technológiába beletartozik, hogy a tavaszi indítás után, minden új sarjat eltávolítanak, hogy ne legyen túl sűrű az állomány. 

3. kép Amira állomány virágzás előtt

A Kwanza fajtából néha hagynak meg sarjat, mivel nehezebben beszerezhető a szaporítóanyaga.

Öntözés, tápanyag utánpótlás

Csepegtető öntözést alkalmaznak, az elfolyó vizet tisztítva visszajuttatják a rendszerbe. Az öntözőrendszeren keresztül kapják a növények a tápanyagokat, szinte folyamatosan. 

4. kép Elfolyó öntözővíz felfogása és újrahasznosítása

Magnézium- nitrátot és aminósavat adnak csepegtető öntözésen keresztül és lombon keresztül is.

Ha kell árnyékolnak is, a hőmérséklettől függően nyitják az árnyékolót a málna fölött. Az árnyékolót klipszekel rögzítik.

Növényvédelem

Botrytis elméletileg nincs, alsó öntözés, kis páratartalom. A Botrytis elleni védelem problémásabb lehetne, mivel kevés engedélyezett szer van ellene Olaszországban.
Ha védekezni kellene Botrytis ellen, akkor is a szedési idő alatt 20
-30% időben „rés van a pajzson”.

Megjelent Olaszországban is a Drosophyla suzuki, de főleg Trento környékén károsít, itt Veronában túl meleg van neki. Teljes takarás mellett, nem tud bejutni a növényállományhoz. A fólia sátrak oldalán 2 m-es rovarhálót feszítenek ki, ez a muslinca 2,5 m felett nem repül. Ennek ellenére monitoroznak csapdákkal a fólián belül is.

A Phytophtora itt is tud gondot okozni, de az Amera fajta nem érzékeny rá. Csak néha fordul elő

5. kép A Phytophtora néha itt is tud gondot okozni!

Hungarocell tálcákat tesznek a cserepek alá, hogy ne tudjon a talajba begyökeresedni a növény. Így a talajon keresztül fertőző gombákat is ki tudják védeni. 

6. kép Hungarocell tálcák, a talajba gyökeresedés megakadályozására

Fajták és kísérletek

Sarjontermő (folytontermő) fajtával dolgoznak a málna tekintetében, régen a Sugana, most az Amira fajtát termesztik. Az Amira korai termésű, kisebb a növények mérete és a bogyói kedvező létartalmúak. (Ebben hasonlít a Tulameenre!) Suganat itt szelektálták, most Európa szerte termesztik, az Amira az Aurora Fruit termesztőinek lett szelektálva.

Fólia alatt kísérleteztek régen a Tulameen és Polka fajtákkal is. A lényeg, hogy 2 ciklusban kell tudni szüretelni a töveket, a Sugana tudta ezt először kiválóan biztosítani, de hűvösebb klímában jobb mennyiségeket is tud adni! Az Amirához viszonyítva a Sugana gyümölcse érzékenyebb, de világosabb, szebb színe van.

Jelenleg, az AURORA Fruit cégnél a Kwanza, a Paris és a Versailles fajtákat vizsgálják. A fajtakísérlet során a szüret napi mennyiségeit nyomon követik, elemzik.

A 2015 tavaszi tapasztalat, a Kwanza nem kapta meg a neki kellő hideghatás mennyiséget és nagyon sok fő rügy nem hajtott ki. A 400 órás hűtőben történő tárolás után a vesszők szebben indultak, a 800- 1200 órás hűtőtárolás között nincs érzékelhető különbség. 

7. kép A Kwanza hideg hatás kísérlete

A Berry Plant cégnél a kétszer termő Regina fajta gyümölcsminőségét dícsérik. Vizsgálják a Lagorai és Violet (sarjon termő) fajtákat is. 

8. kép Regina kétszer termő fajta

Porzás

Poszméhes megporzást alkalmaznak, NATUPOL kaptárakkal.
12
éve alig volt konkurenciájuk, volt 4 jó évük, 8-9 EUR/kg-os árral, majd felnőtt a konkurencia.

Az áfonya és a szeder izgalmasabb most. Spanyolországban 1.500 ha málna és 800 ha áfonya ültetvény van fólia alatt.

150 ha áfonya Marokkóban is van, mindkét konkurens országban az óceánhoz közel, jó klímában. Marokkóban 1 EUR/2 óra az emberi munka, kontroll nélkül. Ezzel az olaszok sem tudnak versenyezni.

Palesits Zsolt
PALESITS FAISKOLAI Kft.