Magunkról Tevékenységeink Fajtaismertető Képgaléria Árlista Újdonságaink Cikkeink
 

Palesits

Faiskolai Termelő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

 
 

Cikkeink

Intenzív málnatermesztés fólia alatt, Olaszországban

Intenzív málnatermesztés fólia alatt, Olaszországban AURORA FRUIT és Berry Plant
2011. április vége és 2015. április közepe 

A Verona környéki termőtáj gyümölcs és zöldség előállításban jeleskedik. Az 5-600 ha szamócaültetvény 90 %-a fólia alatt van. Az utolsó 5 évben felerősödtek az egyéb bogyós gyümölcsök is, a málna, a szeder és az áfonya. Az áruházláncokba való beszállítások miatt, biztonságra kell törekedni, ezért az ültetvények nagy részét fólia alá helyezik, de a szabadföldi termesztés is jégháló alatt van. Tipikus, a 4-5 ha-os cég nagyság. 

Az Aurora Fruitnál 3 ha málnát és 1 ha szedret termesztenek, fólia alatt, talaj nélküli termesztésben. Mellette 20 ha áfonyaültetvényük is van. Több beszállító taggal dolgoznak együtt, csak friss fogyasztásra állítanak elő gyümölcsöt.
A Berry Plant cég csak fólia sátorban termeszt málnát és szedret. Fő profiljuk a szaporítóanyag termesztés.

Termesztés technológia 

 
1. kép Málna fólia alatt (Amira)    2. kép Málna tápoldatozása

 

Ültetés

Május elején ültetik ki a sarjakat, műanyag ládákba, kókuszrost közegbe. 4 tő/ folyóméter. Ezekről a kiültetésekről augusztusban, amikor 1,5 m-esek a málnasarjak, kezdi a szüretet és novemberig szedik a gyümölcsöt.

A közeg pH-ja 5,5 és 6 közötti. Ezt tekintik optimálisnak.

Szüret és téli tárolás

A szüret júniusban 4 héten át, majd ősszel 7-8 héten keresztül megy. A málna szedése 24- 36 óránként történik. A tavaszi termés egységesebb minőséget ad

Az ültetés évében leszednek tövenként 1 kg-ot. A szüret után levágják a vesszők tetején lévő letermett részeket, majd hűtőbe teszik a töveket, -1,2 C-fokon tárolják. Az elmúlt szezonban a fóliában hagyták a növényeket és a kísérleti fajták eltérően reagáltak a kapott hideg hatás mennyiségre.

Ha hűtőben tárolják a töveket, tavasszal újra kihelyezik a fólia alá és június utolsó hetéig szedik újra a gyümölcsöt. Az újonnan növő sarjakat eltávolítják, csak az előző évi termővesszőkön termelik a gyümölcsöt. Túl sűrű lenne, ha nem szednék le az új sarjakat. Így sem ritka az állomány! Újabb 1 kg/tő mennyiséget szednek le a tövekről.

Január végén a fólia házon belül egy belső fóliát húznak ki a növények fölé, így még 7- 10 nappal korábbi szüretet is el tudnak érni.
Az Amirát általában naponta szedik, a Kwanzát 2
-3 naponta. A szedés 125- 150 g-os tálkákba történik. A szedés során a gyümölcsöt 2 felé szedik, színintenzitás szerint. A sötét bogyókat azonnali, a világos gyümölcsűeket másnapi szállításra tudják felhasználni.

A növények sűrűsége 1,6 db/m2, 8-10 db vessző van folyóméterenként. Így 3 kg/m2 termést tudnak szedni.

Ár: 2010-ben 6,5 EUR + 1 EUR a kartondoboz. 125 g/ doboz, 8 doboz /karton.

60 ember szedi a 3 ha málnát, úgy hogy 24- 36 óránként szedik.
A szedési teljesítmény 3,8
- 4 kg/óra/fő.
Bérek: 5 EUR/óra a vendégmunkások bére, mire mindent kifizet 10 EUR/óra lesz.

Metszés

ősszel, szüret után a vesszők felső részét, a letermett rész lemetszik és így tárolják be a növényeket. A termesztés technológiába beletartozik, hogy a tavaszi indítás után, minden új sarjat eltávolítanak, hogy ne legyen túl sűrű az állomány. 

3. kép Amira állomány virágzás előtt

A Kwanza fajtából néha hagynak meg sarjat, mivel nehezebben beszerezhető a szaporítóanyaga.

Öntözés, tápanyag utánpótlás

Csepegtető öntözést alkalmaznak, az elfolyó vizet tisztítva visszajuttatják a rendszerbe. Az öntözőrendszeren keresztül kapják a növények a tápanyagokat, szinte folyamatosan. 

4. kép Elfolyó öntözővíz felfogása és újrahasznosítása

Magnézium- nitrátot és aminósavat adnak csepegtető öntözésen keresztül és lombon keresztül is.

Ha kell árnyékolnak is, a hőmérséklettől függően nyitják az árnyékolót a málna fölött. Az árnyékolót klipszekel rögzítik.

Növényvédelem

Botrytis elméletileg nincs, alsó öntözés, kis páratartalom. A Botrytis elleni védelem problémásabb lehetne, mivel kevés engedélyezett szer van ellene Olaszországban.
Ha védekezni kellene Botrytis ellen, akkor is a szedési idő alatt 20
-30% időben „rés van a pajzson”.

Megjelent Olaszországban is a Drosophyla suzuki, de főleg Trento környékén károsít, itt Veronában túl meleg van neki. Teljes takarás mellett, nem tud bejutni a növényállományhoz. A fólia sátrak oldalán 2 m-es rovarhálót feszítenek ki, ez a muslinca 2,5 m felett nem repül. Ennek ellenére monitoroznak csapdákkal a fólián belül is.

A Phytophtora itt is tud gondot okozni, de az Amera fajta nem érzékeny rá. Csak néha fordul elő

5. kép A Phytophtora néha itt is tud gondot okozni!

Hungarocell tálcákat tesznek a cserepek alá, hogy ne tudjon a talajba begyökeresedni a növény. Így a talajon keresztül fertőző gombákat is ki tudják védeni. 

6. kép Hungarocell tálcák, a talajba gyökeresedés megakadályozására

Fajták és kísérletek

Sarjontermő (folytontermő) fajtával dolgoznak a málna tekintetében, régen a Sugana, most az Amira fajtát termesztik. Az Amira korai termésű, kisebb a növények mérete és a bogyói kedvező létartalmúak. (Ebben hasonlít a Tulameenre!) Suganat itt szelektálták, most Európa szerte termesztik, az Amira az Aurora Fruit termesztőinek lett szelektálva.

Fólia alatt kísérleteztek régen a Tulameen és Polka fajtákkal is. A lényeg, hogy 2 ciklusban kell tudni szüretelni a töveket, a Sugana tudta ezt először kiválóan biztosítani, de hűvösebb klímában jobb mennyiségeket is tud adni! Az Amirához viszonyítva a Sugana gyümölcse érzékenyebb, de világosabb, szebb színe van.

Jelenleg, az AURORA Fruit cégnél a Kwanza, a Paris és a Versailles fajtákat vizsgálják. A fajtakísérlet során a szüret napi mennyiségeit nyomon követik, elemzik.

A 2015 tavaszi tapasztalat, a Kwanza nem kapta meg a neki kellő hideghatás mennyiséget és nagyon sok fő rügy nem hajtott ki. A 400 órás hűtőben történő tárolás után a vesszők szebben indultak, a 800- 1200 órás hűtőtárolás között nincs érzékelhető különbség. 

7. kép A Kwanza hideg hatás kísérlete

A Berry Plant cégnél a kétszer termő Regina fajta gyümölcsminőségét dícsérik. Vizsgálják a Lagorai és Violet (sarjon termő) fajtákat is. 

8. kép Regina kétszer termő fajta

Porzás

Poszméhes megporzást alkalmaznak, NATUPOL kaptárakkal.
12
éve alig volt konkurenciájuk, volt 4 jó évük, 8-9 EUR/kg-os árral, majd felnőtt a konkurencia.

Az áfonya és a szeder izgalmasabb most. Spanyolországban 1.500 ha málna és 800 ha áfonya ültetvény van fólia alatt.

150 ha áfonya Marokkóban is van, mindkét konkurens országban az óceánhoz közel, jó klímában. Marokkóban 1 EUR/2 óra az emberi munka, kontroll nélkül. Ezzel az olaszok sem tudnak versenyezni.

Palesits Zsolt
PALESITS FAISKOLAI Kft.