Magunkról Tevékenységeink Fajtaismertető Képgaléria Árlista Újdonságaink Cikkeink
 

Palesits

Faiskolai Termelő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

 
 

Cikkeink

Talaj nélküli szedertermesztés, fólia alatt, Olaszországban

Talaj nélküli szedertermesztés, fólia alatt, Olaszországban
az AURORA FRUIT és a Berry Plant cégeknél
2011. április vége és 2015. április közepe 

Olaszországban, a ’90-es években vitték be a bogyósokat a fólia sátrak alá, mert elindult az áruház láncok kiszolgálása, egyöntetű gyümölcsökkel, garantálható mennyiséggel. A termesztők úgyanúgy mint itthon is, nagy ellenállást tanúsítottak az első években, a magas beruházási költségek miatt. Aztán belátták, hogy a célok megvalósítása másképpen nem valósítható meg. Így aztán, nekiláttak! 

Szeder esetében vagy bujtványt, vagy előnevelt konténeres növényeket telepítenek, ezt nevelik fel 4-5 hajtásos növénnyé, majd novemberben, beteszik a kész növényeket a hűtőbe. Következő év júniusában kiveszi és kihelyezik fólia alá a kókuszrost labdás növényeket nagy cserepekbe. Utána kihajt és virágzik és októberben, novemberben terem. Ezzel együtt új hajtásokat is képez. 

1. kép Merisztéma szaporítású Loch Ness szeder 

2. kép Kiindulási anyag, több hajtással 

Decemberben levágják a letermett részeket és beteszik a növényeket -1,2 C-fokos hűtőbe. Ez nem gond a növényeknek, szépen telelnek a kivétel pillanatáig. Tavasszal újra kiteszik és ismét virázik és terem. A lombfal magassága: 1,7-1,8-(2) m. A cserép 5-7 l-es.

Fajta: Loch Ness (Nessy). 2011-ben nem merisztéma kiindulási anyagot használtak, bujtványokat. Több féle fajtát próbálgatnak, de egyenlőre a Loch Ness a legjobb, mellette kései fajtának a Chestert használja a Berry Plants. A Loch Ness június- július hónapban terem, a Chester augusztustól októberig hozza a termését. Ez utóbbi fajtát főleg Trento környékén használják, a piaci szezon elnyújtására. 

Loch Ness (Nessy)

A jövő tüskementes szederfajtája! Igen korai érésű, szabadföldön július közepén-végén már szedhető is. Bogyói igen nagyok, fényesen csillogóak, kellemes ízűek, kemények. Bőtermő. Felfele törő növekedésű, nem betegségérzékeny. A telepítést követő első években bőven lássuk el nitrogénnel, hogy kitölthesse az egész tenyészterületét. Mind nagyüzemi, mind házikerti felhasználásra kiváló! 

3. kép Loch Ness termései szabadföldi termesztésben

Termésmennyiség: 4-4 kg/ növény ősszel is és tavasszal is. Szüret kezdete 50-60 nappal a virágzás után. Tavasszal május közepén elkezdik szedni, 2- (3) naponta. 8 kg/óra/fő, a szedési teljesítmény.

2011-ben nem volt annyira keresett a szeder, a feljövő konkurencia miatt, kevesebbet telepítettek az Aurora Fruits cégnél. A növények mennyisége: 160 db/100 m2.

A fólia sátrat az eső elleni védelem miatt használják. A fólia sátor felett microyet szórófejeket helyeznek el, a fagyvédelmet és a hűtést is ezzel oldják meg. Emeli a páratartalmat is, kissé.

Növényvédelem: Botrytis gyakorlatilag nincs, alsó öntözés, kis páratartalom. Ha kellene védekezni Botrytis ellen, akkor is a szedési idő alatt 20-30% időben „rés van a pajzson”. Megjelent Olaszországban is a Drosophyla suzuki, de főleg Trento környékén károsít, itt Veronában túl meleg van neki. Teljes takarás mellett, nem tud bejutni a növényállományhoz. Oldalt 2 m-es rovarhálót feszítenek ki, ez a muslinca 2,5 m felett nem repül. Ennek ellenére monitoroznak csapdákkal a fólián belül is. 

4. kép Szeder, talaj nélküli termesztése a Berry Plants cégnél 

5. kép Szeder kókuszrost közegben, etetve-itatva az Aurora Fruits cégnél 

 
6. kép Virágzó szeder állomány április végén    7. kép Támrendszer rögzíti a lombfalat 

 

8. kép 2015 tavaszi szeder állomány, az Aurora Fruits cégnél

Németországban Spinozade-al permeteznek, 4-5 naponta, 1-1 sávot, répacukor oldattal keverve. Vonzó, de csak 90%-os a hatása. Teljes védelmet csak a hálós takarás adhat!
Didimella nagyon kevéssé károsít, rézzel permeteznek ellene.

Öntözés: hőmérséklettől függően, „szinte folyamatosan”, főleg a késő tavaszi és nyár eleji hónapokban. 

9. kép Bogyósgyümölcs kínálat, szederrel, egy Cesena-i kiállításon

Palesits Zsolt

PALESITS FAISKOLAI Kft.