Magunkról Tevékenységeink Fajtaismertető Képgaléria Árlista Újdonságaink Cikkeink
 

Palesits

Faiskolai Termelő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

 
 

Cikkeink

Szilvanemesítés németországban

Németországban két nagy szilvanemesítő műhely működik, egymástól függetlenül, az egyik Geisenheimben, a másik Hochenheimben. Mindkettő keresztezéses nemesítéssel hozza létre újdonságait. Célkitűzéseik nagyrészt megegyeznek: szilvahimlő tolerancia (vagy -rezisztencia), öntermékenység, nagy méretű, magvaváló gyümölcs, kék héjszín, hosszúkás alak, hosszú polcontarthatóság és jó minőség.

A minőségi elvárásokat másképpen értelmezik, Walter Hartmann professzor Hohenheimben a gyümölcs belső tulajdonságait emeli ki, főképpen a nagy cukortartalmat (Elena, Presenta), míg Helmut B. Jakob professzor Geisenheimben a külső tulajdonságokat figyeli jobban, például a gyümölcsméretet (Topend Plus, Tophit Plus, Topstar Plus). Közel 10 éve a német szilvák új nemzedéke megjelent Magyarországon is és meggyőződhettünk kiemelkedő tulajdonságaikról és esetleges hibáikról. Az első fajták az Elena, Katinka, Presenta, Jojo, Tegera és Hanita voltak, majd 2004-től a Tophit és a Topfive is megérkezett. A német nemesítési programok fő célja egy olyan ellenálló fajtasor összeállítása volt, amellyel Németországban, illetve Európa-szerte leválthatók az addig telepített, szilva szilvahimlő vírusra (PPV) érzékeny
árufajták. A keresztezéses nemesítés során felhasználták a régi toleráns fajtákat, valamint a szintén toleráns csacsaki fajtákat (pl. Cacanska najbolja). Habár szinte minden új, toleráns fajta fertőződik PPV-vel, a vírustünetek a gyümölcsön nem feltűnőek. Megfigyelték, hogy a környezeti tényezők, főképpen a száraz, meleg nyár fokozhatja a gyümölcsön a vírustünet megjelenésének erősségét. A Hohenheimi Egyetem nemesítési programja ezt próbálja meg kiküszöbölni úgy, hogy a növény hiperszenzitív reakciót mutasson, közvetlenül a vírusfertőzést követően. A növény szövetei olyankor elszigetelik a fertőzés után a vírusokat, a növény levele kilyukad, a fertőzött rész pedig kilökődik a levéllemezből. Ezek a változatok teljesen ellenállóak, megmaradnak vírusmentesen még a vírushordozó levéltetvekkel erősen fertőzött területeken is. Az első ilyen fajta a Jojo volt. Manapság sok új magonc származik olyan keresztezésekből, ahol legalább egy PPV-hiperszenzitivitást mutató szülő van a szülőpárban. Ez a jól öröklődő reakció lesz a jövő nemesítési célja, társulva a kiváló gyümölcsminőséggel és a nagy terméshozammal. Ezt a
célt szolgálja a 2005-ben elkezdett nemesítési program, amelyet Münchenben a Technical Universityn végeznek. Ragadjunk ki néhányat ezekből az új nemesítésekből, a teljesség igénye nélkül! Topfirst Fája középerős növekedési erélyű, a vesszőkön és a többéves termőrészeken is találunk virágrügyeket. A virágok öntermékenyek, de ajánlott porzópartnerrel ültetni, a középkorai virágzási csoportból. Nagy termésmennyiségekre képes, korán termőre fordul, nem hajlamos termésingadozásra. Gyümölcse liláskék-kék szín?, viaszos, hosszúkás. Érési ideje nagyon korai, a Katinka előtt, illetve vele egy időben érik. A gyümölcshús sárgás, néha pirosas, lédús, magvaváló. Az íze jó, sütésre, cukrászipari feldolgozásra alkalmas. Túléretten lepotyog, szedési ideje körülbelül 15 nap. Terméshossza átlagosan 46 mm, szélessége 38 mm. Összes savtartalma 12 ezrelék, cukortartalma 13,5 Brix.
Rossz időjárási viszonyok mellett magrepedésre hajlamos lehet! Himlővírussal szemben ellenálló, moníliára és szilvarozsdára kevésbé érzékeny. Jelenleg inkább kísérleti fajtaként ajánlott, eddig csak kis mennyiségben telepítették árutermelő ültetvényekbe. A legkorábbi fajták egyike, a Magyarországon eddig ismert Herman és Katinka fajták előtt kezd érni. Magyarországi megjelenésére 2009. tavaszától számíthatunk! Topfive Geisenheimben nemesített fajta, a Cacanska najbolja és az Auerbacher keresztezéséből származik. Fája középerős növekedés?. Öntermékeny, középkésőn virágzik, virágait egyéves vesszőkön és idősebb termőrészeken is hozza. Gyümölcsét sötétkék, viaszos héj, hosszúkás-kerekded alak jellemzi, átlagos terméshossza 43 mm, szélessége 38 mm.
Gyümölcshúsa világossárga, szilárd, ugyanakkor leves fajta. Magvaváló. Íze nagyon finom, cukortartalma meghaladja a Topfirstét: 18 Brix. Akár sütőipari célra is megfelel. Érési ideje július vége, augusztus eleje. Korán termőre fordul, nagyon nagy termőképesség jellemzi. Toleráns a sharkavírusra, monília- és szilvarozsda-ellenállósága is nagyon jó. Érési idejét tekintve (Cacanska lepotica előtt 1 héttel érő) az egyik legígéretesebb olyan fajta, amely friss fogyasztásra és ipari célra is megfelel, így kiváló export alapanyag is lehet. Magyarországon a Häberli Kft. vezette be, az első telepítései 2004. őszén voltak. Haganta 2003-ban bejelentett fajta, mely a Cacanska najbolja és a Valor keresztezéséből született. Nemesítője dr. Walter Hartmann, a fajta tulajdonosa (licenszadója) a GEVO (Nürtingen). Fája középerős növekedés?, laza koronájú, könnyen kézben tartható. Részben öntermékeny. Porzópárnak ajánlható fajták a középkorán virázó a Cacanska lepotica, a Katinka és a Hanita. Gyümölcse nagy, vagy nagyon nagy. Súlya 50-80 gramm, átmérője 42-44 mm. Héja sötétkék, erősen viaszos, húsa sárgaaranysárga, szilárd, bőlev?. Sütőipari felhasználásra is alkalmas. Jó íz?, magas sav- és cukortartalom jellemzi (19 Brix.) Aromás, jól szállítható és tárolható. Érési ideje szeptember elején-közepén van, körülbelül a Presidenttel egy időben. Himlővírusra toleráns. Nagy gyümölcs?, jó termőképesség? fajta, mely nagyüzemi termesztésre és házikerti termesztésre egyaránt ajánlható. A fajta Magyarországon évek óta kapható!
Palesits Zsolt
(Palesits Faiskolai Kft.)
Érdemes kicsiben kipróbálni
A cikkben szereplő német nemesítésű fajták Magyarországon telepíthetők, de nem árt először a helyi körülmények között kipróbálni őket kisebb mennyiségben, ugyanis a német területeken szerzett tapasztalat nem mindig vág egybe a magyar termőtájakon látottakkal. Más talajokon, más éghajlati adottságok mellett termesztenek, más koronaformákat és alanyokat használnak és a szilvahimlő vírus-rasszok erőssége sem ugyanaz, mint hazánkban. Ennek ellenére ne zárkózzunk el az európai fajtaújdonságoktól (ha már hazai nemesítéssel nem számolhatunk), mert nagyon lemaradunk az élenjáró szilvatermesztő országokkal szemben! A tervezett termésmennyiségeket, jó eladhatósággal és eladási árakkal kívánunk minden szilvatermesztő kollégának 2009-re!