Magunkról Tevékenységeink Fajtaismertető Képgaléria Árlista Újdonságaink Cikkeink
 

Palesits

Faiskolai Termelő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

 
 

Cikkeink

Áfonyatermesztés Olaszországban

Számomra nehezen érthető, hogy észak- Olaszország kontinentális és mediterrán klíma határán, hogy jut az emberek eszébe, hogy a meszes, magas pH-jú talajaikon, megpróbálkozzanak áfonyatermesztéssel. Valljuk be, nagy kihívás!

Nézzük, lépésről lépésre, hogyan lehet megvalósítani ezt a kihívást! 

A Berryplant S.S. merisztéma szaporítással állít elő áfonya növényeket, amit a növények fejlődésétől függően cserepeznek egyre nagyob és nagyobb termesztőedényekbe. Folyamatosan figyelembe veszik a nagyon alacsony kémhatás igényét az áfonyának. (ph 3,5-4,5 az optimum) 

 

1. kép 2 éves, már virágzó áfonya bokrok, cserépben

Az idei tavasszal telepített növényállományt árokba telepítették, ahol alul fenyőkéreg zuzalék, felette alacsony kémhatású tőzeg helyezkedik el. Növényenként 50 l közeget helyeznek az árkokba, így talaj nélküli termesztésről beszélünk ebben az esetben. Bakhátba telepítenek, amit gondosan lefednek geotextiliával, ami a vizet és a levegőt átengedi, de mégis árnyékol és gyommentesen tartja az állományt. 

Az ültetvény felett jégvédő hálót feszítenek ki a nyári hőségben, ezzel is árnyékolják a növényállományt. Számításaik szerint az ültetvény 10- 12 évig fog teremni, élni.

A 4. éves állomány bakhátát kipótolták növényenként +50 l tőzeggel.A bokrokat próbálják magasan tartani metszéssel, így a gyümölcsök talajjal nem szennyeződnek.

(5)- 7- 9 vesszőt és termő gallyazatot tartanak meg növényenként, az idősebbeket évente eltávolítják és a fiatal vesszőkből hagynak meg helyettük. 

2. kép 1 éves, friss telepítésű állomány

3 évesnél idősebb rész nincs a bokorban! A vesszők végét is lemetszik, bár ott van virág, csak kisebb, ezért belőle a termés is kisebb lesz. Nyári zöld metszést nem végeznek, az a tapasztalatuk, hogy legyengíti a növényeket. 5.-6. évben a bokrok már teljes termést adnak, akár 3-4 kg-ot is. A költségek közül elég nagy hányadot képvisel a szedés, ezért megpróbálták gépesíteni. Sajnos, a bogyók hamvassága így eltűnt, ezért maradtak a kézi szedésnél.

A fő fajta a Berryplantnál a Draper, amely öntermékeny. Ez a fajta július elejétől kezd érni és július 20- 25-re érik le teljesen. 3-szor szedik a termést a bokrokról. A színe és a hamvassága gyönyörű! A Draper rezisztens sok betegségre, ennél a fajtánál nincs Botrytis gond sem! Ebben a termőtájban még nem károsít a Drosophyla suzuki, mivel túl meleg van neki itt. Trento környékét viszont szereti! Nincs madár kár! 

3. kép 4 éves, virágzó állomány, jéghálóval védhető

Kiegészítő, későbbi fajta a Duke. Ez július 10- 15 körül kezd teremni és július 10-e körül fejezi be a termés érést.

Verona térségében 30-40 ha-ra bővül az áfonyával hasznosított terület nagysága. Az öntözése eltér a málnától és szedertől. Jól átáztatják a szubsztrátot, majd egy napig nem öntöznek. Kb. 10-12 l/növény vizet adagolnak ki egyszerre. A lényeg, hogy a közeg mindig nedves legyen! 

4. kép A Draper áfonya virágzás kezdetén 

5. kép A Duke áfonya fajta

 

Az Aurora Fruits is telepített áfonyát 2 éve, augusztusban. 

6.kép Bakhát takarás és csepegtető öntözés 

 

Itt 2 fajtát telepítettek, minden 2 sor Central Blue-hoz 1 sor Sky Blue fajtát, porzónak.

A veronai termőtájban 7 éves a legidősebb áfonya ültetvény, Trento környékén 15 éves korú ültetvény is van már! Az áfony 3. évesen kezd el teremni. 

7. kép Kóstold meg! Jó étvágyat!

Palesits Zsolt

PALESITS FAISKOLAI Kft.