Új, Bergeron után érő fajták Olaszországban 2. rész

Új, Bergeron után érő fajták Olaszországban

2. rész

 
A TÉSZ-ÉSZ szervezésében egy napos szakmai kiránduláson vettünk részt Emilio Romagna Tartományban, Brisighella környékén. Az út célja a Bergeron után érő fajták megtekintése, az alkalmazott koronaformákkal. Szakmai körutunkon egy helyi szaktanácsadó kalauzolt bennünket, több termesztőt és a Dalmonte faiskolát tekintettük meg.
 
A második termesztőnél szüretben láttuk a Faraliát és közvetlen mellette a Farbalyt, alacsonyan elágaztatva, váza koronával, ahol a vázágak tartását egy kezdetleges támrendszerrel segítették.
 
 
1. kép 6 éves fa, váza koronája
 

2. kép Faralia fajta gyümölcsei
 
A 6 éves ültetvényben a fák kicsik, nagyrészt kézzel szedhetők, a termőképesség nagy, a gyümölcs átmérő elfogadható. Az érés elhúzódó, 20 napos szedési periódus/fajta, 3-4 naponkénti szedéssel. Mindkét fajta jól tartható fán, jól tárolható szedést követően (akár 15 napig is!), valamint pulton is jól tartható. A Faralia utolsó szedésénél tartanak, már megvan a 40 t/ha és még mindig sok van a fákon. Az előző évben nem volt ennyi termés a Faralián. A Farbaly tavaly is nagy mennyiséget adott le, ezért gyenge metszésben részesítették. A termesztő szerint 30 t/ha lenne az évenkénti optimális mennyiség. A két fajta július 15 és augusztus 10 közötti időt fedi le az érésével. 2006-tól telepítették, ebben az időben a legmagasabb áron értékesíthető, 0,8-0,9 EUR/kg a termelői ár. A telepítés, a termelő szerint 10.000 EUR/ha-ba kerül és a 2., de legkésőbb a 3. évben megtérül. Az ültetvényt itt 10 évre tervezték. A szezon esetleg a Farlis fajtával tovább nyújtható lenne, de csak kis mennyiségben érdemes ezzel próbálkozni, ugyanis a piacon nagy az egyéb gyümölcs konkurencia (csemegeszőlő, őszibarack, stb.)
 
Tenyészterület: 5,2-5,3 x 1,8 m. Kezdetleges támrendszerrel segítik a vázágak tartását, huzalok futnak a vázágak alatt. A fák tövénél, mindkét oldalon csepegtetőcső fut, fánként és naponta 30-50 l vizet juttatnak ki, a száraz napokon.
 
A gyümölcs 80%-át kézzel szedik, földről, 20 %-át szedőkocsi segítségével. Ezen a területen nem volt jég, így a termesztő étkezési minőséget szállít be a TÉSZ-nek. Beszállítást követően a TÉSZ osztályozza a gyümölcsöket és megmondja a termesztőnek, hogy melyik kategóriából mennyi lett. Mintavétel is történik termesztőként, sőt ha a termesztő kéri akár raklaponként, amelynél mérik a Brixet (cukor) és egyéb paramétereket. Általában a Faralia szedését 13 Brixnél kezdik, de idén a sok eső miatt nehéz elérni ezt. Ez a két kései fajta szedésében eltér a koraiaktól, mivel 2 szedés helyett, hatszor is szedik a fákról az éppen szedési érettséget elérő gyümölcsöket. A szedők teljesítménye: 80 kg/óra/fő. Órabérben kapják a fizetésüket: 12 EUR/óra a bérköltség. Moldáv, román és albán vendégmunkások vannak itt.
 

3. kép Faralia szedőládákban
 
Ennek a termesztőnek a kajszi mellett kivi és japánszilva van. A kivi a baktériumos tőpusztulása miatt mást kell majd telepíteni, a kajszi és a japánszilva itt tökéletes.
 

4. kép Japánszilva
 

5. kép Farbaly szüret előtt 2 héttel
 
A Faralia előtti szezonban a Luna, Goldrich és Rubista fajtákat termeszti ez a termesztő.
 
A 3 termesztőnél egy erősen metszett, erős növekedésű, váza koronájú Farbaly ültetvényt látogattunk meg. Füvesített sorközök vannak. 10 nappal a szedés előtt van az ültetvény és 3-4 menetes szedést terveznek. Az ültetvény 5. éves és 25 t/ha a tervezett mennyiség.
 
Tenyészterület: 5 x 2 m.
 

6. kép 5 éves Farbaly, váza koronával
 

7. kép Váza korona, beton támrendszerrel
 
Palesits Zsolt
PALESITS FAISKOLAI KFT.