Magunkról Tevékenységeink Fajtaismertető Képgaléria Árlista Újdonságaink Cikkeink
 

Palesits

Faiskolai Termelő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

 
 

Cikkeink

Új, Bergeron után érő fajták Olaszországban 2. rész

Új, Bergeron után érő fajták Olaszországban

2. rész

 
A TÉSZ-ÉSZ szervezésében egy napos szakmai kiránduláson vettünk részt Emilio Romagna Tartományban, Brisighella környékén. Az út célja a Bergeron után érő fajták megtekintése, az alkalmazott koronaformákkal. Szakmai körutunkon egy helyi szaktanácsadó kalauzolt bennünket, több termesztőt és a Dalmonte faiskolát tekintettük meg.
 
A második termesztőnél szüretben láttuk a Faraliát és közvetlen mellette a Farbalyt, alacsonyan elágaztatva, váza koronával, ahol a vázágak tartását egy kezdetleges támrendszerrel segítették.
 
 
1. kép 6 éves fa, váza koronája
 

2. kép Faralia fajta gyümölcsei
 
A 6 éves ültetvényben a fák kicsik, nagyrészt kézzel szedhetők, a termőképesség nagy, a gyümölcs átmérő elfogadható. Az érés elhúzódó, 20 napos szedési periódus/fajta, 3-4 naponkénti szedéssel. Mindkét fajta jól tartható fán, jól tárolható szedést követően (akár 15 napig is!), valamint pulton is jól tartható. A Faralia utolsó szedésénél tartanak, már megvan a 40 t/ha és még mindig sok van a fákon. Az előző évben nem volt ennyi termés a Faralián. A Farbaly tavaly is nagy mennyiséget adott le, ezért gyenge metszésben részesítették. A termesztő szerint 30 t/ha lenne az évenkénti optimális mennyiség. A két fajta július 15 és augusztus 10 közötti időt fedi le az érésével. 2006-tól telepítették, ebben az időben a legmagasabb áron értékesíthető, 0,8-0,9 EUR/kg a termelői ár. A telepítés, a termelő szerint 10.000 EUR/ha-ba kerül és a 2., de legkésőbb a 3. évben megtérül. Az ültetvényt itt 10 évre tervezték. A szezon esetleg a Farlis fajtával tovább nyújtható lenne, de csak kis mennyiségben érdemes ezzel próbálkozni, ugyanis a piacon nagy az egyéb gyümölcs konkurencia (csemegeszőlő, őszibarack, stb.)
 
Tenyészterület: 5,2-5,3 x 1,8 m. Kezdetleges támrendszerrel segítik a vázágak tartását, huzalok futnak a vázágak alatt. A fák tövénél, mindkét oldalon csepegtetőcső fut, fánként és naponta 30-50 l vizet juttatnak ki, a száraz napokon.
 
A gyümölcs 80%-át kézzel szedik, földről, 20 %-át szedőkocsi segítségével. Ezen a területen nem volt jég, így a termesztő étkezési minőséget szállít be a TÉSZ-nek. Beszállítást követően a TÉSZ osztályozza a gyümölcsöket és megmondja a termesztőnek, hogy melyik kategóriából mennyi lett. Mintavétel is történik termesztőként, sőt ha a termesztő kéri akár raklaponként, amelynél mérik a Brixet (cukor) és egyéb paramétereket. Általában a Faralia szedését 13 Brixnél kezdik, de idén a sok eső miatt nehéz elérni ezt. Ez a két kései fajta szedésében eltér a koraiaktól, mivel 2 szedés helyett, hatszor is szedik a fákról az éppen szedési érettséget elérő gyümölcsöket. A szedők teljesítménye: 80 kg/óra/fő. Órabérben kapják a fizetésüket: 12 EUR/óra a bérköltség. Moldáv, román és albán vendégmunkások vannak itt.
 

3. kép Faralia szedőládákban
 
Ennek a termesztőnek a kajszi mellett kivi és japánszilva van. A kivi a baktériumos tőpusztulása miatt mást kell majd telepíteni, a kajszi és a japánszilva itt tökéletes.
 

4. kép Japánszilva
 

5. kép Farbaly szüret előtt 2 héttel
 
A Faralia előtti szezonban a Luna, Goldrich és Rubista fajtákat termeszti ez a termesztő.
 
A 3 termesztőnél egy erősen metszett, erős növekedésű, váza koronájú Farbaly ültetvényt látogattunk meg. Füvesített sorközök vannak. 10 nappal a szedés előtt van az ültetvény és 3-4 menetes szedést terveznek. Az ültetvény 5. éves és 25 t/ha a tervezett mennyiség.
 
Tenyészterület: 5 x 2 m.
 

6. kép 5 éves Farbaly, váza koronával
 

7. kép Váza korona, beton támrendszerrel
 
Palesits Zsolt
PALESITS FAISKOLAI KFT.