Magunkról Tevékenységeink Fajtaismertető Képgaléria Árlista Újdonságaink Cikkeink
 

Palesits

Faiskolai Termelő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

 
 

Cikkeink

Új, Bergeron után érő fajták Olaszországban

Új, Bergeron után érő fajták Olaszországban
1. rész

A TÉSZ-ÉSZ szervezésében egy napos szakmai kiránduláson vettünk részt Emilio Romagna Tartományban, Brisighella környékén. Az út célja a Bergeron után érő fajták megtekintése, az alkalmazott koronaformákkal. Szakmai körutunkon egy helyi szaktanácsadó kalauzolt bennünket, több termesztőt és a Dalmonte faiskolát tekintettük meg.
 
Az első termesztőnél, Massimo Pasinál már az első ültetvénynél megdöbbentünk. Ránézésre 2-3 éves ültetvényről kiderült, hogy ez év januárjában telepítették el, bakhátra, csepegtető berendezéssel, koronás oltványból, mirobalán 29C alanyon. Az oltványok mérete egységesen 3 m körül volt. Telepítéskor a koronavesszőket 5 cm-re visszavágták.
 
 
1. kép Ez év januárjában telepített orsó koronájú kajszibarackok
 
Májusban a hajtásokat visszacsípték, lassítván a fák növekedését és elágazásra is késztették a folyamatosan növő vesszőket. Elmondásuk szerint a visszacsípés után kihajtó hajtások a következő évben biztosan beteremnek és a rövid termőhajtások mellett a következő év termő alapját biztosítják. Cél, hogy az oltványokon túl erős vesszők ne
legyenek és életben tartsák a központi tengelyhez közeli rövid termőrészeket is. Két éves vastag koronarészeket nem szeretnek lemetszeni, ezzel a metszési technológiával nincs is a fákon ilyen levágandó koronarész.
 
A családi gazdaságot apa és fia viszi, 15 ha a teljes termő felület, amin kivit, borszőlőt, japánszilvát, őszi- és kajszibarackot termelnek. Régen a Kioto zárta a kajszi fajtasort, a többi kajszi e fajta előtt érett. Jelenleg a Farbaly zárja a kajszi fajtasort. Ebben az évben kaptak egy nagy jégesőt, így a gyümölcsök nagy részét ipari alapanyagként tudják csak eladni. Csapadékos nyár volt, az átlag-évekhez képest a fajták 12 nappal előbb érnek. A Farbaly augusztus 1. napjaiban fog érni.

Műtrágyáznak tavasszal 12-12-17 N:P:K-t juttatnak ki, csepegtető öntözéssel.
 
A tenyészterület 4,5 x 1,5 m. Az ültetvényt max. 15 évre tervezik.
 
A Faralia jelenleg a legjobb, Bergeron érési idejében érő fajta, mivel jó ízű, kiváló termőképességű és a gyümölcsei nagy méretűek. A Bergeron itt nem vált be.
 
Bakhátat, az agyagos talaj levegőtlensége miatt használnak, így a gyökerek egy kis levegőhöz jutnak, nagyobb esők, vagy a talajvíz emelkedése esetén.
 
 
2. kép A Farbaly gyümölcse
 
 
3. kép Farbaly színeződése érés előtt
 
 
4. kép 2 éves termőre fordult Farbaly
 
 
5. kép Májusi hajtás visszacsípés utáni elágazódás
 
A hajtások visszacsípésének fontosságát többször is hangsúlyozták. Az első visszacsípés májusban, a csonthéjak kialakulásakor történik, míg a második, július első napjaiban. A visszacsípések hatására, a következő évben a kihajtó részeken virágrügyek differenciálódnak és termés is bőven lesz.
 
A metszést szüret után szokták csinálni, ekkor még meleg van és gyors a sebgyógyulás. Érvényes ez, az idős ültetvények esetében is.
 
A korona forma karcsó orsóból indult, de praktikusan sor irányba lapítják, hogy a gépek elférjenek és a fény minden terméshez odaérjen. Így, egy „nyomott orsó” lesz, szinte sík falat alkot később az ültetvény. A színeződés így kiváló, a szüret gyors, a virág és gyümölcs ritkítás is gyors lesz. A 3. évben már teljes hozamot várnak az ültetvényről, kb. 35 t/ha mennyiséget. A Farbalynál gyümölcsritkítás szükséges, kb. 250-300 gyümölcs/fa a cél. Így nem fog alternálni egyik évben sem. Már virágzáskor ritkítanak géppel és kézi gyümölcsritkítással finomítanak, ha kell.
 
 
6. kép Szépen ritkított Farbaly
 
 
7. kép Jégvert kajszi
 
A Kioto fajtát szüret után nem metszik, csak tavasszal. A korai fajtákat mindig szüret után metszik.
 
Gyomirtást már az első évtől csinálnak, a törzseken törzsvédő van.
 
Az őszibarackok is orsó koronaformával üzemelnek, 4,5 x 1,5 m tenyészterületen. Az alany egységesen GF677. Jelenleg a Royal Pride fajtát szedik, szedőkocsiról. Piros fedőszínnel borított, de kemény. Ez után, a Royal Jim fog érni. A Royal Jimnek még egy hónapja van a szüretig, az augusztusi fajták referencia fajtája, nem teljesen piros, GF677 alanyon is gyengébb a növekedése, viszont nagy termésmennyiséget nevel ki évről évre.
 
 
8. kép Őszibarack, karcsú orsó koronaformával
 
 
9. kép Royal Pride
 
Az őszibarackokat is ritkítják géppel is és kézzel is.
 
Az ipari fajtáknak 40-45 t/ha mennyiséget kell teremni.
 
Az árak normál étkezési fajtáknál 0,15-0,25 EUR/kg, ezt a termesztő kézhez kapja. Különleges fajtáknál 0,35-0,4 EUR/kg.
 
 
10. kép Royal Jim, szüret előtt 1 hónappal
 
A család 3,6 ha kivi, 1 ha Angeleno japánszilva, 2 ha kajszi, kis területen borszőlő és 8 ha őszibarack termőfelületet gondoz.
 
 
11. kép Hayward kivi ültetvény
 
Palesits Zsolt
PALESITS FAISKOLAI KFT.