Régi, jellegzetes ízek újra felfedezése - A birs

Régi, jellegzetes ízek újra felfedezése
 
A birs
 
Függetlenül a feldolgozás formájától (pálinka, zselé, gyümölcslé, lekvár, sajt, ...) mind a modern konyha, mind nagyanyáink” konyhája nagy szeretettel alkalmazza, alkalmazta a birset. A modern konyhaművészetben a birs újrafelfedezése tapasztalható. Ennek appropóján szeretnék egy kis áttekintést nyújtani a Magyarországon általánosan használt birsfajták (Bereczki, Konstantinápolyi) mellett megjelenő, Európában egyre népszerűbb, leggyakrabban használt birsekről, a Cydora RobustaR, a Leskováci, a Vranja és a Rea’s MammothR fajtákról.
 
Cydora RobustaR
 
Védett fajta, a licence-adója a német ARTEVOS csoport.
Napjainkban a birstermesztés legnagyobb rizikófaktora a „tűzelhalás”. Ez a fajta lehetővé teszi, hogy csökkenthető legyen a kockázat, mivel rendkívül ellenálló erre a baktériumos betegségre.
Növekedési erély: fiatalon erős, később közepesen erős növekedésű.
Érési idő: október elején- közepén szedhető, októbertől novemberig fogyasztható.
Megjelenése: körte alakú, éréskor szép, sárgára színeződő, intenzív illatú birs, húsa jellegzetes birs ízzel. Gyümölcs húsa pépesen krémes sárga. Héja közepesen vastag, enyhe molyhossággal.
Terméshozam: korán termőre fordul, rendszeresen, bőven terem. Nemesítője szerint öntermékeny.
Felhasználás: sokoldalú ( pálinka, lekvár, zselé,...).
Ellenállóság: Erwiniával (tűzelhalás), levélfoltbetegségekkel és Botrytissel szemben nagyon jó az ellenállósága.
 
Leskováci
Régi, balkáni eredetű fajta, mely szerb források szerint Délvidékről, vagy Törökországból érkezhetett Szerbiába.
Növekedési erély: fája nem túl erős növekedésű, lapított, széthajló koronát nevel.
Érési idő: Szeptember végén, október elején szedhető, utóérés után decembertől januárig fogyasztható.
Megjelenése: gyümölcse közepes méretű, alma alakú.
Terméshozam: korán termőre fordul, igen bőtermő. Ajánlott porzópárja a Vranja.
Minősége: sokak szerint elmarad a Bereczki mögött, héja vastag, molyhos, bordázott. Húsa sárgás fehér, édes, illatos. Hússzínét főzés után is megtartja.
Felhasználás: sokoldalú. Szerbia első számú birs pálinka alapanyagát ez a fajta 
Ellenállóság: toleranciával nem rendelkezik az ismert birs betegségekkel szemben.
 
 
1. kép Cydora RobustaR
 
 
 
2. kép Leskováci héj színe    3. kép Leskováci héjának molyhossága
 
 
Vranja
 
Európában elterjedt és termesztett, régi szerb birsfajta. Elterjedését annak köszönheti, hogy kiváló pollenadója a Leskovácinak és e mellett igen nagy méretű, körte alakú gyümölcsöket terem. Fája erős növekedésű, feltörő ágrendszerrel.
Hibája: korai virágzású, a késő tavaszi fagyok károsíthatják. Ellenállósága a Leskováciéhoz hasonló.
 
 
Régi fajta, Angliában és német nyelvterületű országokban használt fajta, a Portugál birshez hasonló minőségi paraméterekkel és igen nagy gyümölcsmérettel. Októberben szedhető, novembertől januárig fogyasztható. Gyümölcse körte alakú, fénylő sárga héjú, enyhén molyhos. Éretten a húsa nem túl kemény. Fája egészséges lombozatú, rendszeresen bőtermő.
 
4. kép Rea’s Mammoth termésének alakja
 
Ezek a fajták nagyüzemi termesztés mellett házi kerti termesztésre is kiválóan 
 
alkalmasak. Magyarországon is megvásárolhatók az oltványaik a PULLULO 
 
Faiskolai Kft.-től. (2730 Albertirsa, Baross u. 14/1.)
 
Fedezze fel Ön is a régi ízeket ezekben az új és régi birs fajtákban!
 
Rea’s MammothR  
 
Palesits Zsolt
 
PALESITS FAISKOLAI Kft.