Magunkról Tevékenységeink Fajtaismertető Képgaléria Árlista Újdonságaink Cikkeink
 

Palesits

Faiskolai Termelő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

 
 

Cikkeink

DAVODEAU LIGONNIERE faiskola - Franciaország

DAVODEAU LIGONNIERE faiskola
Franciaország

A meglátogatott faiskola Párizstól kb. 150 km-re van, ezen a telephelyen 200.000 db oltványt osztályoznak és tárolnak, a hőszigetelt tárolókban. A telepítést a 4.-5. hónapban végzik, az alapanyagokat hűtőtárolóban tárolják addig is. Közvetlen Párizs mellett is van egy telephelyük, ott 800.000 db oltványt tudnak tárolni. Az oltványok 70%-a ott is hűtőben van télen.

8 kitermelő ekéjük van, 150 LE-s lánctalpas kitermelővel termelnek ki, mivel így nem tömörítik annyira a talajt. 2 holland telepítőgépük is van, melyek egyenként 4.000 csemete/óra telepítést tudnak elvégezni. ((1 ha/nap) A kézben oltott anyagot is ezzel rakják el. Ezek is lánctalpasok, a dolgozók a gépeken ülnek, a teljesítmény a gép haladási sebességének függvényében kalkulálható.

Alapvetően almás-körtés faiskola, 4,5 Mdb oltvány/év előállítással. 15 traktor, 3 műszaki emberrel áll rendelkezésre. A meglátogatott telephelyükön 500.000 db alanyt állítanak elő. A faiskolában chip-szemzéssel szemeznek, 4 szemző, 6 kötözővel, naponta 8.500 db szemzési teljesítménnyel.

Fajtáik: nagy Gala szortimentet csinálnak, Fujikat és régi fajtákat is (pl. Melrose, Rubinette, de ezeket 1 éves oltványként házikertes telepítésre adják el.) 20 cm magasan szemeznek. 6-8 mm átmérőjű alanyt telepítenek el, az oltványok minimális törzsmagassága 40 cm. Kis nyomással csepegtetve öntöznek a városi ivóvíz hálózatból. A koronásítás promalin segítségével és pincírozással történik.

Szeptember végén a kötözőanyagot levágják a szemzésekről. A szemzést augusztus elején kezdik és augusztus végén be is fejezik.

1. kép Alma faiskola

2. kép Csepegtető öntözés  3. kép Chip-szemzés22 ha anyatelepük van itt helyben, közvetlen az anyatelep mellett feldolgozó és tároló található, a lehető legnagyobb gépesítettséggel. Külön tárolják a kész oltványt, az alanyt és a kézben oltásokat.


4. kép Szemzőhajtás levelező gép

5. kép Alany osztályozó-gép


Az alanyosztályozásnál a görbe, gyökér nélküli alanyokat kidobják. Az osztályozás géppel történik, 3 kamera, 3 helyen méri az alanyokat és így kerülnek besorolásra. Az 1. a gyökérnyak átmérőjét, a második az oltási hely átmérőjét méri, a harmadik pedig azt nézi, hogy ne legyen görbe az alany. A kamerák sohasem tévednek, olcsóbb, mint az emberi munkaerő. 7 óra alatt 50.000 db osztályozható ki ezzel a géppel. Osztályok: 6-8, 8-10, 10-12 mm. Majd kötöző-géppel kötözik az alanyt 50-vel.


6. kép Budakovszkij 9 Farkas Misi kezében


7. kép M9 jó gyökérzettel házigazdánk kezében


A hagyományos alanyfajták mellett sok érdekes alanyt szaporítanak, így a piros levelű B9, vagy a tűzelhalás és vértetű ellenálló SG11 is megtalálható itt. Az alany anyatelepet a letermelés előtt réz-keláttal permetezik le, lombtalan állapotban termelik le az alanyokat.

Az anyateleptől nem messze, korszerű alma ültetvényük van, itt főleg Gala Brookfield található, amit meg is kóstoltunk.

Palesits Zsolt
PALESITS Faiskolai Kft.