Magunkról Tevékenységeink Fajtaismertető Képgaléria Árlista Újdonságaink Cikkeink
 

Palesits

Faiskolai Termelő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

 
 

Cikkeink

A Golden fajták összehasonlítása és más vizsgált fajták

A Golden fajták összehasonlítása és más vizsgált fajták
a francia CTFL kísérleti üzemében (Station d'expérimentations fruitičres)

Jelenleg Európa legjobb Goldenjének a Reinderset tartják. Mégis mellette vizsgálnak más Goldeneket is, hátha egyszer csak változik a fogyasztói szokás és egy kicsit más Goldenek jönnek divatba. Több, mint 10 éve próbálják bevezetni a pirosas fedőszínűeket, de nem volt túl sikeres piaci fogadtatásuk. A nagy termőképességű, nem alternáló, kiváló minőségű, nem perzselődő Reinders nehezen letaszítható a sárga almák trónjáról.

1. kép Golden Reinders

A Golden Parsy olasz klón, érdekes pirkadó fedőszínnel. Még nem túl sötét a fedőszín és nem is túlzott, mértéktartó a fedőszín borítottsága.

A Pink Gold egyes években túl sötétre színeződhet, erősen csíkozott. Az oltványok első éveiben a termés csúcsán barnás piros színeződés is lehet, ami már kicsit több, mint kellene.

A Granny Smith Challanger egy új, erőteljesebb klón, szépen társítható más fajtákkal, nem pirosodik, érésben is tartja a szép zöld színét.

Az Ariane varasodás rezisztens, de hibája, hogy túl termékeny, így a gyümölcsmérete kisebb az elvártnál. Ritkítják ethefonnal és mechanikai úton is, több- kevesebb sikerrel.

A modell ültetvényekben több helyen használnak díszalmákat porzásra, jó eredménnyel!

2. kép Golden Parsi

3. kép Pink Gold

4. kép Granny Smith Challanger

5. kép Ariane rezisztens alma

6. kép Díszalma porzásra

7. kép 1 éves ültetvény jégháló alatt