Magunkról Tevékenységeink Fajtaismertető Képgaléria Árlista Újdonságaink Cikkeink
 

Palesits

Faiskolai Termelő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

 
 

Cikkeink

Gala fajták összehasonlítása és más vizsgált fajták

Gala fajták összehasonlítása
a francia CTFL kísérleti üzemében, Station d'expérimentations fruitičres

A CTFL kísérleti üzeme az új fajták értékelését végzi a faiskolákkal együttműködve. A nemesítést és az alapkutatást az INRA csinálja. A kísérleti üzemben a faiskoláktól kapott fajta újdonságokat tesztelik: termőképesség, betegség ellenállóság (növényvédelmi kérdések: varasodás, nektria, Glöospórium tárolás során, levéltetvek, almamoly, stb.), gyümölcsritkítás, metszés, szedési idő és más fontos szempontok szerint. 6 hűtőjük van, normál és CA-hűtéssel, így a post harvest tulajdonságokat is tudják értékelni. Cél, hogy a termesztőknek iránymutatást tudjanak adni.

Korszerű jéghálóval ellátott, csepegtető és fagyvédő öntözéssel felszerelt modell ültetvényeikben még a bio-termesztés lehetőségeit is tesztelni tudják.

A fajtacsoportok közül kiemelt figyelemmel tesztelik a Gala és a Golden fajtacsoportot, de figyelnek a Braeburn, a Pink Lady, Granny Smith, Tentation fajtákra és mutációikra, valamint a rezisztens fajtákra is. (pl. Ariane, Choupette, Opal, Jazz)

Nézzük először a Galakat, mit mutatnak ezen a termőhelyen, van-e számottevő különbség köztük!

Jelenleg a telepítők nagy része Brookfield Galat szeretne telepíteni, mérete és színe is nagyon megnyerő.

1. kép Brookfield Gala

A Galaval sötétpirossal mosott Gala. Akár egy szedéssel is leszedhető, DK- Franciaországban termelik, északabbra a színeződésével nem elégedettek. Ha két szedéssel szednék, a második szedésnek jobb lenne az íze, az első szedés ízében elmaradhat a kontroll Galaktól. De, a színe alapján már 3 hete szedhető lenne. Az ázsiai és az arab országokban lehetne termesztésbe vonni.

2. kép Galaval

A Jugala legfontsabb tulajdonsága az, hogy 4-5 nappal előzi érésben a Brookfield Galat, így a szedési csúcs kissé széthúzhatóvá válik.

3. kép Jugala

Ny-európában kedvelt Gala klón a Bookeye Gala is. Itt is szeretik. A termesztőknek az itteni kutatók azt javasolják, hogy több Gala fajtát telepítsenek, ne egy mellett tegyék le a voksukat. A Galak általában nem repedékenyek, esetleg nagyon meleg nyáron, 20 mm-nél több eső hatására repedhetnek fel.
 

4. kép Bookeye Gala

Tehát, ember legyen a talpán, aki a Galak közül választani tud, úgy hogy ne maradjon magában bizonytalan, a választása felől!
 

5. kép Gala modell-ültetvény Jeromine porzóval
 

Palesits Zsolt
PALESITS Faiskolai Kft.