Magunkról Tevékenységeink Fajtaismertető Képgaléria Árlista Újdonságaink Cikkeink
 

Palesits

Faiskolai Termelő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

 
 

Cikkeink

Folytontermő szamóca, termesztőknek, 2013-ban

Folytontermő szamócafajták termesztőknek

Néhány magyar szamócatermesztő ültetvényében megtalálható egy különleges érés lefutást mutató fajtacsoport, a folytontermő szamóca. Miért izgatja a termesztőket ez a fajtacsoport? A tél egyhangú gyümölcskínálatát szakítja meg ez az ízben gazdag gyümölcs-vitaminbomba. Ha az 5-6  hetes érése elnyújtható lenne 2-3, esetleg 4-5 hónapig, az maga lenne a tökély! Erre adnak esélyt ezek a modern fajták! Ellentétben a normál fajtákkal, melyek könnyen szaporíthatók indáról, ez a csoport nehezen szaporítható hagyományos módon, alig hoz indát. Szaporításuk hagyományos  úton tőosztással, vagy modern technológiákkal, pl. merisztéma szaporítással oldható meg. Évről évre rengeteg új fajtával állnak elő a nemesítők, nem győzzük kapkodni a fejünket. Néha mégis visszasírjuk a régi fajtákat (Ostara, Rapella, Seascape, Evita, Mara des Bois, stb. )  Nosztalgiázhatunk, de összehasonlítani már nem tudjuk az újakkal, mert a szaporító faiskolák csak a legújabb, legkeresettebb fajtákat állítják elő. Íme, egy ajánlat a jelenlegi legjobbakból, valamint néhány hasznos tanács e fajtakör telepítőinek!

Fajta ajánlat:


Kezdetnek visszatekintés pár régi, közkedvelt fajtára!

Seascape:  igazi folytontermő fajta! Első terméseit korán hozza, nyáron apróbb gyümölcsű, majd ősszel ismét középnagy termésekkel örvendezteti meg a termesztőit. Íze kiváló, erdei szamócára emlékeztető. Kevés indát hoz. Még ma is ajánlható házikerti termesztésre!

Seascape, a folytontermő szamóca. Fekete fóliás, bakhátas termesztés.

A másik nosztalgia fajta a "csüngő szamócák" sztárja, a Mara des Bois.

Mara des Bois

Kétszertermő fajta. Az első érési ideje korai, a második hulláma július közepén kezdődik. Virága kicsi, lomb alatt virágzik. Első gyümölcsei középnagyok, lapított kúpalakúak, jó ízűek. Terméshozama közepes. A meszes talajt nem kedveli. Ez a fajta még házikerti fajta!

Ostara

Régi, főleg házikertekben sikeres folytontermő fajta. Gyümölcse középnagy, tompa kúp alakú, fénylő piros gyümölcsökkel, lédús, ízletes. Javasolt a virágok ritkítása a nagyobb gyümölcsméret és a vegetatív felület jobb fejlődése végett!

Jöjjenek az új nemesítések! Vigyázat, védett fajták, továbbszaporításuk szigorúan TILOS!!!

ThelmaSZB (Nemesítő: New Fruits)

Keresztezéses nemesítésből előállított folytontermő fajta. 2010 óta van kereskedelmi forgalomban Olaszországban. Növénye erős bokrú, sokat virágzó. Gyümölcsei nagyok(!), homogének, hosszúkás kúp alakúak, színük narancsvörös, fényes. Íze lédús, ízletes. Telepítése frigó palánták ültetésével  javasolható, mind szabadföldi, mind fóliás termesztésre ajánlja a nemesítő. Közép és észak-olaszországi telepítésekre javasolt, magyarországi kipróbálásra is érdemes lehet!

LouiseSZB (Nemesítő: New Fruits)

Keresztezéses nemesítésből előállított folytontermő fajta. 2010 óta van kereskedelmi forgalomban Olaszországban. Növénye erős bokrú, sokat virágzó. Gyümölcsei közpnagyok- nagyok, fényes pirosak. Íze lédús, ízletes. Telepítése frigó palánták ültetésével javasolható, mind szabadföldi, mind fóliás  termesztésre ajánlja a nemesítő.Közép és észak-olaszországi telepítésekre javasolt, magyarországi is kipróbálásra érdemes lehet!

MallingTM Pearl MEIOSIS nemesítés. (Egyesült Királyság)

Ez az egyik legígéretesebb folytontermő (nappal közömbös) fajta, mind a minőség, mind a mennyiség tekintetében, így a jövedelmezőségben is. Gyümölcse nagy, szép, kúp formájú, világos fényes piros. Íze kiváló, annak ellenére, hogy nagy a cukortartalma és aromás, mégis kemények a bogyói. A  vevők elégedettek az eltarthatóságával. Júliustól szedhető és a fagyokig terem. Lisztharmatra nem különösebben érzékeny. Viszont, ajánlatos Phytophtora ellen védekezni a palánták ültetésekor és utána még egyszer ismételni ezt a kezelést! Ez már termesztőknek való, folytontermő fajta! Viszont, saját  tapasztalatom szerint, ha nem rendelkezik egy hobby-kertész megfelelő növényvédőszerekkel, ez a fajta nem lesz a kedvence! Kezelés híján sok palánta az ültetés és kihajtás után elpusztul.

 

Malling PearlSZB

Malling PearlSZB 
 

Selva UC Davis nemesítés, Egyesült Államok.
Ez egy alacsony, nyitott bokrú szamócafajta, mely nagy termést tud adni. Gyümölcsei ugyan nagyok, de csak közepes ízűek. Túléretten extrém intenzív illattal rendelkezik, ami már nem kellemes. Szedéskor előny, hogy bogyói kemények, nem sérülékenyek.

Flamenco Az angol Meiosis cég nemesítése.
Evita vérvonalú fajta. Gyümölcs minősége kiemelkedő, formája szabályos kúp alakú, narancspiros színű és megjelenését a fényes gyümölcshéj teszi még atraktívabbá. Íze édes, lédús. A szedés kezdete július, de a termés zömét szeptemberben adja le. A gyümölcsének mérete nagyobb, mint 35 mm!

Diamante
Kaliforniai nemesítésű folytontermő fajta, mely nagy %-ban 1. osztályú gyümölcsöt ad. A növény kompakt növekedésű és jó lisztharmat ellenállósággal bír. Ez igazán termesztőknek való fajta Magyarországon is!!!


 

Diamante termésalakja és szemmérete 

Albion UC Davis nemesítés, USA.
Az Albion egyenletes, erős, kompakt bokrú fajta, sötétzöld levelekkel, kiváló minőséggel. Nem érzékeny gombabetegségekre. Bő indahozamú, ezek nagy részét azonban le kell szedni terméséréskor, mert elsűrűsítik, legyengítik az állományt ! Területegységre vetítve kevesebb kell belőle, mint pl. A  Selvából, de mivel kisebbek a növények, ezért ajánlatos nagyobb rhizóma átmérőjű növényeket telepíteni mind szabadföldön, mind termesztő-berendezésekben! Az első gyümölcsök alakja hosszan megnyúlt kúp, később rövidül és tompakúp lesz. Íze nagyon kellemes, keménysége és tárolhatósága  kiváló! Termesztői fajta Magyarországon is!

 

Albion, kiemelt termesztőedényben termelve 
 

Vima Rina VISSERS (NL) nemesítés.
Új folytontermő szamóca, mely nagyon hasonlít a Selvához, de sokkal jobb az íze és többet terem az első hullámban is és összmennyiségét tekintve is. Kipróbálásra érdemes újdonság!

Portola és San Andreas UC Davis nemesítés, USA.
Minőségben, termésmennyiségben és betegség ellenállóságban kimagasló fajták, gyönyörű gyümölcs alakkal és a folytontermőket meghazudtoló gyümölcs nagysággal. Íz és zamatanyagokban azonban elmarad a legjobbaktól! Ennek ellenére, elkezdték a termesztését Olaszországban is és  Hollandiában is.

 

San Andreas, meggyőző gyümölcsmérettel!

Portola 
 

Ültetési tanácsok
Szamócapalántát soha ne telepítsünk közvetlen szamóca után! Legalább 3 évig más növényeket ültessünk a helyére és csak úgy térjünk vissza az adott helyre, még akkor is, ha ez nehezen megvalósítható! Telepítést csak gyommentes területen végezzünk! Jól érett szarvasmarhatrágyát 30-40 cm  mélyen forgassunk a talajba! Ha cserebogárpajor, vagy egyéb talajban élő kártevő nagy számban van a talajban, engedélyezett talajfertőtlenítő szerrel pusztítsuk el! A fent javasolt fajták mindegyikének megfelel a 30 cm-es tő és 50 cm-es sortávolság, az ágyásos telepítés esetén. Így két termőéven át   szépen karban tudjuk tartani az ültetvényünket.

Telepítés után nagyadagú vízzel be kell locsolni az ültetvényt, ez a legfőbb munka ekkor. Miután a szamóca sekélyen gyökeresedő növény az év során, ha lankadnak a levelek, ezt többször meg kell ismételni fokozott figyelemmel a gyümölcsérés  időszakában is!

Ültetési időpontok: Tápkockás szamócapalánta ültetés esetén, az optimális ültetési idő az augusztus elejét és szeptember közepét felölelő időszak. Lerakatokban szinte mindenhol vásárolható ez a könnyen ültethető szaporítóanyag. A hagyományos zöldpalánta is ekkor ültethető. A frigó palántát  általában a termesztők használják. Frigópalántát március elejétől április közepéig érdemes ültetni. Itt feltétlen figyelni kell a helyes ültetési mélységre és arra, hogy a gyökerek mindig függőlegesen álljanak az ültetés után!

Gondozási munkák

Az ültetvény mindig legyen gyommentes, hogy ne kelljen a szamócánknak küzdenie a vízért agresszív gyomnövényekkel! Ezt el lehet érni a fekete fóliás talajtakarással, vagy javaslom a környezetbarát, szalmás sorköz takarást, ahol a szalmát a virágzás kezdetén kell a sorközbe és a növények alá teríteni, 3-5 cm vastagon. Ezzel megóvjuk az érő gyümölcsöket a talajszennyeződésektől, főképp nagyobb záporok esetén, nem gyomosodik el az állomány és a nedvességet is jobban tartja a talaj. A fejlődő indákat, ha nem akarunk szaporítani, folyamatosan távolítsuk el! Így az állományunk nem lesz túl sűrű és nem kell annyi növényvédelmi munkát végeznünk. Folytontermő fajtáknál, ha hoz indát és szeretnénk szaporítani, kipusztult növények pótlására, az első évben javasolt a gyökeres indát az adott helyre átültetni!

A termésérés után, június végén, július elején javasolt, de nem kötelező a lomblevelek eltávolítása. Erre azért lehet szükség, mert a szedés idején nem használunk vegyszereket és felszaporodhatnak a levél foltbetegségek, a lisztharmat és más kórokozók, kártevők. A levágott, megszáradt leveleket  égessük el a szalmával együtt, amit ekkor már kigereblyézünk az ültetvényből, hiszen nincs szükség rá.

Növényvédelem: az ültetvényekben a célunk a minimális vegyszer használat kell, hogy legyen! A javasolt szüret utáni lombeltávolítás is ezt célozza. Mégis néha szükség lehet a védekezésre, például a csigák elleni védelmet kell megoldani érési időben, csigaölő szerek használatával. A lombeltávolítást követő új leveleket mindig védjük atka és gombabetegségek ellen, hogy egészségesen teleljenek be, ez lehet az alapja a tavaszi minimális növényvédelmünknek! Az érzékeny fajtáknál (pl. Malling Pearl) használjuk az ajánlott és engedélyezett szereket, mert e nélkül nem lesz gazdaságos a  termesztésük!

Száraz években a terméséréskor tegyünk ki itatókat a madaraknak és így elkerülhetjük a bosszúságot, hogy a feketerigók és más énekesmadarak a vízigényüket az éredő szamócbogyókból pótolják!

Téli és kora tavaszi fagyvédelem: javaslom a fátyolfólia használatát két rétegben, így elkerülhető mind a téli, mind a tavaszi, virágzáskori fagykár. A biztonság mindennél többet ér!

Palesits Zsolt
PALESITS FAISKOLAI KFT.