Magunkról Tevékenységeink Fajtaismertető Képgaléria Árlista Újdonságaink Cikkeink
 

Palesits

Faiskolai Termelő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

 
 

Cikkeink

Középkorai szamócafajták a mai termesztésben, 2013.

 

A középkorai érési csoport a szamócafajtáknál nagyon népszerű volt régen is és ma is. Az innen kikerülő fajták még viszonylag koraiak, de már jó ízűek és nagy mennyiségeket tudnak teremni. Nehéz történelmi áttekintést adni erről a fajtacsoportról, de 10-15 évre visszatekintve kiemelnék pár igen népszerű fajtát: Elsanta, Sonata, Kimberly, Darselect és Marmolada. Mindegyik fajta korát meghazudtolóan jól teljesít napjainkban is, de vannak hibáik, amiket a nemesítők megpróbálnak kiküszöbölni. Ha ma kell ajánlanom ebből a fajtacsoportból a termesztő kollégáknak, nem vagyok könnyű helyzetben, de a következő négy fajtából szoktam ajánlani: Asia, Elianny, Joly és Roxana. Lássuk miért?!

Népszerű, korábbi fajták
 
ElsantaSZB (Nemesítő: Plant Research International BV.)
Középkorai érésű. Elterülő, erős növekedésű, laza habitusú, indaképzése közepes. Gyümölcse nagy, kúp alakú, erősen fénylő, nagyon mutatós. Aromája inkább közepes, érett állapotban történő szedéskor, jóval aromásabb. Elsősorban friss piaci értékesítésre javasolt, előhűtve sokáig tartja fényes piros színét. Nem túl késői ültetésnél magas hozamú. Sokáig szüretelhető. Telepítése szamócával korábban nem hasznosított területekre, jó talajszerkezetű ültetvényekbe javasolt, mert gyökérbetegségekre fogékony és állománya kiritkulhat. Szabadföldi és fóliás termesztésre is ajánlott, házikertben bő termése miatt kedvelik.
 
 
ElsantaSZB, még napjainkban is népszerű!
 
SonataSZB
Holland nemesítésű fajta (Elsanta x Polka). Elsantát követően 1-2 nappal kezd érni. Bőtermő, hosszan szedhető fajta. Gyümölcse nagy, dekoratív, fénylő narancspiros. Nem aprósodik! Kemény húsállományú, jól szállítható és tárolható. Kifejezetten aromás. Szabadföldi és fóliás termesztésre is ajánlható! Bokra középerős, felálló habitusú. Betegségérzékenysége az Elsantához hasonló.
 
 
SonataSZB, talán a legfinomabb középkorai szamóca
 
KimberlySZB (Nemesítő: Konings Plant, Hollandia)
A Gorella és a Chandler keresztezéséből előállított fajta. Néhány nappal előzi érésben az ElsantaSZB fajtát. Kiváló gyümölcstulajdonságai vannak: nagyon nagy méret, kemény hús, szép, fényes gyümölcshéj és jó íz. A fajta nem repedékeny esős időben sem. Toleráns lisztharmatra! Szabadföldi hozamai egészen kiválóak. Gyökérgomba betegségekre érzékeny!
 
 
KimberlySZB, kissé érzékeny a gyökérgombákra
 
DarselectSZB
Francia nemesítésű, a világ egyik legnépszerűbb fajtája. Kiváló hozamokra képes, kb. mint az Elsanta, de gyümölcsei nagyobbak, igaz, számuk kevesebb. Bogyói nagyok, dekoratív megjelenésűek, fénylő téglavörösek. Szilárd húsú, kiválóan szállítható és tárolható. Kellemes ízű fajta. Bokra erőteljes, felálló habitusú. Érzékeny a lisztharmatra és a Verticilliumra, a Phytophtora gombának közepesen ellenáll. Termeszthető fóliában (akár tőzeg, vagy hidrokultúrában is!) és szabadföldön. Magas víz és magnesium igényű! Alkalmas akár a 2 éves termesztésre is, majdnem minden földrajzi régióhoz jól alkalmazkodik. Több éven át figyeltük Dánszentmiklóson, de sajnos a mi régiónban ("félsivatag") nem emelkedett ki a fajták közül.
 
 
DarselectSZB Dánszentmiklóson
 
OneborSZB (Marmolada)
Olaszországi nemesítés, melynek egyik szülője a Gorella. Nagyon nagy hozamra képes, tövenként az 1 kg-ot is meg haladhatja a termésmennyisége. Gyümölcse kúp alakú, gyakran üreges belül, ennek ellenére szilárd húsállományú. Laza, nagy bokrot nevel. Betegségekre nem fogékony, de ugyanarra a helyre ne telepítsük és a 2-3 éven át termesztésben tartást sem szereti. Intenzíven termeszthető mind fóliában, mind szabadföldön is!
 
 
MarmoladaSZB a legnagyobb hozamú
 
A legkorszerűbbnek tartott fajták napjaink hazai termesztésében
 
AsiaSZB(Nemesítő: New Fruits)
Származási hely: Olaszország. Érési ideje középkorai, Darselect-hez hasonló. Hozama nagy - nagyon nagy. Gyümölcs jellemzők: világos, fényes piros színű, kúpos, kiemelkedő hússzilárdságú, bogyói nagyon nagy méretűek, egyöntetűek, nagyon mutatósak. Eltarthatósága jó, minden értékesítési formának megfelel. Bokra: robosztus. Termesztése: fóliában és talaj nélküli termesztésre (pl. Grodan) és szabadföldön is. Lisztharmatra és Colletotrichumra kissé, gyökérbetegségekre viszont nem hajlamos.
 
 
AsiaSZB gyümölcsei
 
EliannySZB
Új fajta, mely pár nappal előbb érik, mint az ElsantaSZB. Gyümölcse élénk, csillogó piros, húsa kemény és kellemes ízű. Megjelenésében hasonlít az Elsantára, de csészelevélkéi kisebbek. Hűtőtárolásra kiválóan alkalmas, minőségét sokáig megtartja. Kiváló az 1. osztályú gyümölcsök aránya a szedéskor! A fajta erős növekedésű, egészséges lombozatú, Még nem fedeztek fel különleges betegség érzékenységet a fajtánál.
 
JolySZB
Az olasz C.I.V. nemesítési programjából származó fajta.
3 nappal a Clery után érő, középkorai, hosszan érő, nagy termőképességű fajta.
Tompa kúp alakú, nagyságát és egyöntetűségét a termésérés végéig tartja. Nagy, látványos, visszahajló csészelevelei vannak. Gyümölcse sötétpiros, nagyon mutatós és egyenletes. Húsa éa héja egyformán piros, kemény, jól viseli a kézi szedést. Kiváló íze, nagy cukortartalma van és emellett illatos is. Kiválóan hűthető, tárolható. Virágai nagyok, jól termékenyül. Bokra középerős növekedésű, minden talajtipust elvisel. Gombabetegségekkel szemben elég ellenálló.
 
 
EliannySZB dobozkában
 
 
JolySZB, a Mazzoni faiskola sztárja
 
RoxanaSZB (Nemesítő: New Fruits)
Az Elsantánál nagyobb terméshozam és nagyon nagy, hosszúkás gyümölcs jellemzi ezt az olasz fajtaújdonságot. Gyümölcseinek színe inkább világospiros, középpiros. Ajánlható fóliás és szabadföldi termesztésre egyaránt! A fajta kiemelkedően ellenállónak bizonyult eddig gombabetegségekkel szemben. Magyarországon a hűvösebb termesztőkörzetekbe ajánljuk (pl. Tahitótfalu)! Lengyelországban napjaink egyik legfelkapottabb fajtája.
 
 
RoxanaSZB a hűvösebb klímát kedveli
 
Összefoglalóul csak annyit, hogy ebben a fajtacsoportban lévő fajtákkal megéri foglalkozni, nagyon mellényúlni sem lehet, mivel még a régebbi fajták is képesek jól teljesíteni. A fajtaválasztásnál fokozottan kell figyelni a saját termesztőközegünk állapotára, Verticillium, Phytophtora és más talajgombáktól való mentességére és a fajtaajánlatban lévő érzékenységére egyes fajtáknak. Nagyobb beruházás előtt, próbáljuk ki kicsiben a kiválasztott fajtát, de tegyünk le mellé alternatívát is 1-2 számba jöhető fajtából!
 
Palesits Zsolt
PALESITS FAISKOLAI KFT.