|
||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||
Régi, jellegzetes ízek újra felfedezése - A birs
Régi, jellegzetes ízek újra felfedezése
A birs
Függetlenül a feldolgozás formájától (pálinka, zselé, gyümölcslé, lekvár, sajt, ...) mind a modern konyha, mind nagyanyáink” konyhája nagy szeretettel alkalmazza, alkalmazta a birset. A modern konyhaművészetben a birs újrafelfedezése tapasztalható. Ennek appropóján szeretnék egy kis áttekintést nyújtani a Magyarországon általánosan használt birsfajták (Bereczki, Konstantinápolyi) mellett megjelenő, Európában egyre népszerűbb, leggyakrabban használt birsekről, a Cydora RobustaR, a Leskováci, a Vranja és a Rea’s MammothR fajtákról.
Cydora RobustaR
Védett fajta, a licence-adója a német ARTEVOS csoport.
Napjainkban a birstermesztés legnagyobb rizikófaktora a „tűzelhalás”. Ez a fajta lehetővé teszi, hogy csökkenthető legyen a kockázat, mivel rendkívül ellenálló erre a baktériumos betegségre.
Növekedési erély: fiatalon erős, később közepesen erős növekedésű.
Érési idő: október elején- közepén szedhető, októbertől novemberig fogyasztható.
Megjelenése: körte alakú, éréskor szép, sárgára színeződő, intenzív illatú birs, húsa jellegzetes birs ízzel. Gyümölcs húsa pépesen krémes sárga. Héja közepesen vastag, enyhe molyhossággal.
Terméshozam: korán termőre fordul, rendszeresen, bőven terem. Nemesítője szerint öntermékeny.
Felhasználás: sokoldalú ( pálinka, lekvár, zselé,...).
Ellenállóság: Erwiniával (tűzelhalás), levélfoltbetegségekkel és Botrytissel szemben nagyon jó az ellenállósága.
Leskováci
Régi, balkáni eredetű fajta, mely szerb források szerint Délvidékről, vagy Törökországból érkezhetett Szerbiába.
Növekedési erély: fája nem túl erős növekedésű, lapított, széthajló koronát nevel.
Érési idő: Szeptember végén, október elején szedhető, utóérés után decembertől januárig fogyasztható.
Megjelenése: gyümölcse közepes méretű, alma alakú.
Terméshozam: korán termőre fordul, igen bőtermő. Ajánlott porzópárja a Vranja.
Minősége: sokak szerint elmarad a Bereczki mögött, héja vastag, molyhos, bordázott. Húsa sárgás fehér, édes, illatos. Hússzínét főzés után is megtartja.
Felhasználás: sokoldalú. Szerbia első számú birs pálinka alapanyagát ez a fajta
Ellenállóság: toleranciával nem rendelkezik az ismert birs betegségekkel szemben.
1. kép Cydora RobustaR
Vranja
Európában elterjedt és termesztett, régi szerb birsfajta. Elterjedését annak köszönheti, hogy kiváló pollenadója a Leskovácinak és e mellett igen nagy méretű, körte alakú gyümölcsöket terem. Fája erős növekedésű, feltörő ágrendszerrel.
Hibája: korai virágzású, a késő tavaszi fagyok károsíthatják. Ellenállósága a Leskováciéhoz hasonló.
Régi fajta, Angliában és német nyelvterületű országokban használt fajta, a Portugál birshez hasonló minőségi paraméterekkel és igen nagy gyümölcsmérettel. Októberben szedhető, novembertől januárig fogyasztható. Gyümölcse körte alakú, fénylő sárga héjú, enyhén molyhos. Éretten a húsa nem túl kemény. Fája egészséges lombozatú, rendszeresen bőtermő.
4. kép Rea’s Mammoth termésének alakja
Ezek a fajták nagyüzemi termesztés mellett házi kerti termesztésre is kiválóan
alkalmasak. Magyarországon is megvásárolhatók az oltványaik a PULLULO
Faiskolai Kft.-től. (2730 Albertirsa, Baross u. 14/1.)
Fedezze fel Ön is a régi ízeket ezekben az új és régi birs fajtákban!
Rea’s MammothR
Palesits Zsolt
PALESITS FAISKOLAI Kft.
|
||||||||||||||||||||